Φασματοσκοπία 31P NMR στην ανάλυση τροφίμων. Προσδιορισμός γλυκερόλης στο κρασί και στο ελαιόλαδο, υγρασίας και φωσφολιπιδίων στο ελαιόλαδο

Περίληψη

Ο έλεγχος της ποιότητας και της αυθεντικότητας των τροφίμων επιτυγχάνεται σήμερα με μια πληθώρα τεχνικών, όπως η αέρια και υγρή χρωματογραφία (GC και HPLC), η φασματοσκοπία UV και IR, οι διαφόρων ειδών τιτλοδοτήσεις κα. Ορισμένες από τις τεχνικές αυτές, παρά τα πλεονεκτήματα τους, παρουσιάζουν και κάποια μειονεκτήματα, όπως τη μεγάλη διάρκεια των πειραμάτων, την καταστροφή του δείγματος, καθώς και το γεγονός, ότι για τον προσδιορισμό πολλών συστατικών σε ένα τρόφιμο απαιτείται συνδυασμός διαφόρων μεθόδων. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις οι τεχνικές αυτές δεν είναι αποτελεσματικές και παρουσιάζουν αδυναμία για τον προσδιορισμό και την ταυτοποίηση ορισμένων σημαντικών ενώσεων που απαντούν στα τρόφιμα. Υπάρχει λοιπόν ανάγκη για την ανάπτυξη νέων μεθόδων ανάλυσης των τροφίμων, οι οποίες θα συμπληρώνουν ή/και θα αντικαθιστούν τις παλιές ή θα καλύπτουν το κενό στις περιπτώσεις που οι συμβατικές μέθοδοι δεν είναι αποτελεσματικές. Η παρούσα διδακτορική διατριβή αναφέρεται στην εφαρμογή της φα ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

This study describes two novel analytical techniques based on 31P NMR spectroscopy for the determination of (a) glycerol in Greek wines of Protected Designation of Origin (PDO) and extra virgin olive oils, and (b) moisture in extra virgin olive oils. This methodology is based on the replacement of the two hydrogen atoms of the water molecule with tagging phosphorus agents and the use of the 31P chemical shifts to identify the phosphitylated compounds. Quantification of glycerol in wines and olive oils and moisture in olive oils was accomplished by integration of the appropriate signals in the 31P NMR spectra and the use of phosphitylated internal standards. The method was reproducible and accurate. A comparison study was conducted and the agreement between 31P NMR and HPLC methods for the glycerol determination, and between NMR and Karl Fisher titration was evaluated by using the Bland & Altman statistical analysis. Also, 31P NMR spectroscopy with no derivatization was employed for the ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/15716
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/15716
Συγγραφέας
Χατζάκης, Εμμανουήλ Νικόλαος
Ημερομηνία
2007
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Εργαστήριο Φασματοσκοπίας NMR
Εξεταστική επιτροπή
Νταής Φώτης
Χανιωτάκης Νικόλαος
Στρατάκης Εμμανουήλ
Κατερινόπουλος Χαράλαμπος
Μιχαλόπουλος Νικόλαος
Δημάδης Κων/νος
Σπύρος Απόστολος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Πυρηνικός μαγνητικός συντονισμός; Ελαιόλαδο; Κρασί; Γλυκερόλη; Υγρασία; Φωσφολιπίδια
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
191 σ., εικ.