ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ - ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ,  ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ, ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ

Περίληψη

ΤΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΛΑΙΟ ΚΑΙ Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΗΣΣΟΝΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΟΠΩΣ ΤΟΚΟΦΕΡΟΛΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ. ΟΙ ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΟΥ "ΠΟΛΙΚΟΥ ΚΛΑΣΜΑΤΟΣ" ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Η ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΕΙ. Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ: Α) ΣΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΩΝ, Β) ΣΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΦΑΙΝΟΛΩΝ ΜΕ ΥΓΡΗ ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗΣ ΦΑΣΗΣ (RP-HPLC), Γ) ΣΤΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΦΑΙΝΟΛΕΣ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ, (46) ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ, Δ) ΣΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ (ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ) ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΡΟΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟΥΣ Η ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ. ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ: Α) Η ΥΔΡΟΞΥΤΥΡΟΣΟΛΗ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΥΨΗΛΟ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

OLIVE OIL IS A STABLE FOOD IN GREECE AND OTHER MEDITERRANEAN COUNTRIES. VIRGINOLIVE OIL IS AN EXTREMELY STABLE OIL AND ITS STABILITY HAS BEEN ATTRIBUTED TO ITS FATTY ACID COMPOSITION AND THE PRESENCE OF MINOR CONSTITUENTS SUCH AS TOCOPHEROLS AND PHENOLS. THE LATTER IS PART OF THE SO-CALLED POLAR FRACTION THE NATURE OF WHICH HAS NOT BEEN THOROUGHLY INVESTIGATED. THE PRESENT WORK AIMSAT: A. MEASUREMENT OF ANTIOXIDANT EFFECT AND PROTECTION FACTORS OF NATURAL PHENOLS PRESENT IN OLIVE OIL, B. IMPROVING EXISTING REVERSED-PHASE HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY TECHNIQUES FOR THE DETERMINATION OF INDIVIDUAL PHENOLS, C. CORRELATING PHENOL CONTENT IN A LARGE NUMBER (46) OF VARIOUS OLIVE OIL SAMPLES WITH STABILITY, D. IN ASSESSING NATURAL ANTIOXIDANTS IN RELATION TO OTHER PREOXIDANT AND ANTIOXIDANT FACTORS. THE MAIN CONCLUSIONS WHICH CANBE DRAWN FROM THE FINDINGS OF THIS THESIS ARE: A. HYDROXYTYROSOL HAS A GREATPROTECTION FACTOR AND PLAYS AN IMPORTANT ROLE IN THE SH ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/2494
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/2494
ND
2494
Εναλλακτικός τίτλος
POLAR PHENOLIC COMPOUNDS IN VIRGIN OLIVE-OIL ISOLATION, DETERMINATION, �ANTIOXIDANT ACTIVITY AND TECHNOLOGICAL IMPORTANCE
Συγγραφέας
Παπαδόπουλος, Γεώργιος
Ημερομηνία
1993
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
ΜΠΟΣΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΚΙΟΣΕΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΤΣΙΜΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΚΩΜΑΙΤΗΣΜ ΙΧΑΛΗΣ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΚΟΝΤΟΜΗΝΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΜΠΛΕΚΑΣΓΕΩΡΓΙΟ Σ
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Αντιοξειδωτικά; Αυτοξείδωση; Ελαιόλαδο; Πολυφαινόλες; Σταθερότητα; Φαινολικές ενώσεις
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά