ΔΙΑΧΥΣΗ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΑ

Περίληψη

Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ, ΗΤΑΝ Ο ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΜΙΑΣ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΞΗΡΑΝΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΥΛΙΚΑ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΘΕΡΜΟΦΥΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΜΑΖΑΣ. ΕΠΙΣΗΣ, ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΜΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΝ ΚΑΜΠΥΛΗ ΞΗΡΑΝΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΥΠ'ΟΨΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ. Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΞΗΡΑΝΣΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ, ΚΑΡΟΤΟΥ ΚΑΙ ΜΗΛΟΥ, ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕΝΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗΣ, ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΘΕΙΣΕΣ ΤΙΜΕΣ.

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

THE AIM OF THIS WORK WAS THE DEVELOPMENT OF A GENERALISED METHOD FOR ESTIMATING MOISTURE DIFFUSIVITY OF FOODSTUFFS DURING AIR DRYING. THE PROPOSED METHOD CAN BE APPLIED TO A VARIETY OF MATERIALS AND CAN DETERMINE OTHER TRANSPORT PROPERTIES, LIKE THE MASS TRANSFER COEFFICIENT. IT PREDICTS DRYING CURVES WITH ACCURACY AND RELIABILITY AT THE DESIRED CONDITIONS OF INDUSTRIAL DESIGN, TAKING INTO ACCOUNT, THE INFLUENCES OF MOISTURE CONTENT VARIATION AND OF VOLUME SHRINKAGE ON MOISTURE DIFFUSIVITY. THE METHOD WAS SUCCESSFULLY APPLIED TO POTATO, CARROT AND APPLE DRYING EXPERIMENTS, WHILE THE USE OF DIFFERENT METHODS OF ANALYSIS ON THE SAME EXPERIMENTAL DATA, SEEMS TO SIGNIFICANTLY INFLUENCE THE MOISTURE DIFFUSIVITY ESTIMATION.
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/8856
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/8856
Εναλλακτικός τίτλος
MOISTURE DIFFUSION IN FOODSTUFFS
Συγγραφέας
ΖΟΓΚΖΑΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ημερομηνία
1996
Ίδρυμα
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Τμήμα Χημικών Μηχανικών
Εξεταστική επιτροπή
ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΠΑΠΑΣΠΥΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΤΖΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
ΜΑΡΟΥΛΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ
ΜΑΡΙΝΟΣ-ΚΟΥΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΤΣΑΜΗ ΕΛΕΝΗ
Επιστημονικό πεδίο
Μηχανική & Τεχνολογία
Επιστήμες Χημικού Μηχανικού
Λέξεις-κλειδιά
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ; Ξήρανση; ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ; Τρόφιμα; ΦΥΣΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΧΗΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
133 σ., Παράρτημα.