Ξήρανση μανιταριών με χρήση υπέρθερμου ατμού και θερμού αέρα

Περίληψη

Η ξήρανση με υπέρθερμο ατμό αποτελεί μια συνεχώς αναπτυσσόμενη τεχνολογία στην ξήρανση γεωργικών προϊόντων. Μεγάλος αριθμός ερευνητών μελετούν τη συγκεκριμένη διεργασία καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ξηραμένου προϊόντος. Στην εργασία αυτή διερευνούνται τα χαρακτηριστικά της ξήρανσης μανιταριών ''agarica bisporous'' με χρήση υπέρθερμου ατμού και θερμού αέρα. Τρεις διαφορετικές θερμοκρασίες επιλέχτηκαν για την ξήρανση με υπέρθερμο ατμό και συγκεκριμένα 110 οC, 130οC και 160οC καθώς και δυο διαφορετικές ταχύτητες του μέσου ξήρανσης. Αντίστοιχα η ξήρανση με χρήση θερμού αέρα έλαβε χώρα στους 110 οC, 90οC και 70οC. Δυο ποιοτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος μελετήθηκαν (αμαύρωση και ύγρανση του τελικού προϊόντος) και βάσει αυτών επιλέχτηκαν οι καλύτερες συνθήκες ξήρανσης καθώς και το ιδανικότερο μέσο ξήρανσης. Τα πειράματα έλαβαν χώρα σε εργαστηριακά ξηραντήριο τα οποία κατασκευάστηκαν ειδικά για τις ανάγκες αυτής της εργασίας. Το καλύτερο ποιοτικό αποτέλεσμα προήλθε από τ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Superheated steam drying is a recent technique to dry industrial or agricultural materials. However, it is not widely accepted so far because only a few piece of information is available. A number of researchers investigated drying characteristics of various materials using superheated steam as the drying medium as well as the influence of the technique upon the quality of the dry product. The aim of this paper is to compare superheated steam drying, so called airless drying, with air drying of mushrooms. Samples of the variety ''agarica bisporus'' were dried under atmospheric pressure at several levels of temperature and velocity of the drying media. Drying kinetics and the mechanical behaviour of the mushrooms were studied in both the drying techniques. Rehydration and browning of mushrooms investigated, as the quality criteria, in order to find out the optimum conditions of drying in each method. Taking into account the advantages and disadvantages of each drying method, the drying ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/15341
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/15341
Εναλλακτικός τίτλος
Drying of mushrooms with superheated steam and hot air
Συγγραφέας
Δημητριάδης, Αυγερινός Νικόλαος
Ημερομηνία
2005
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας
Εξεταστική επιτροπή
Τσατσαρέλης Κωνσταντίνος
Βλάχος Ιωάννης
Μαρτζόπουλος Γεράσιμος
Φιλίππου Ιωάννης
Κήτας Ιωάννης
Γέμπτος Θεοφάνης
Λαμπρινός Γρηγόριος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργία, Δασοκομία, και Αλιεία
Λέξεις-κλειδιά
Υπέρθερμος ατμός; Μανιτάρια; Ξήρανση; Θερμός αέρας; Ύγρανση; Αμαύρισμα μανιταριών; Συντελεστής διάχυσης
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
132 σ., εικ.