Έλεγχος ποιότητας και αξιοποίηση του πλούσιου σε ενώσεις με αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση αιθερίου ελαίου της δάφνης (Laurus nobilis, L) στη βιομηχανία της επιτραπέζιας ελιάς

Περίληψη

Η παρούσα διδακτορική διατριβή αποτελείται από τρεις ενότητες. Η Ενότητα Α είναι αφιερωμένη στον ποιοτικό έλεγχο του αιθερίου ελαίου (ΑΕ) φύλλων δάφνης. Στην Ενότητα Β, διερευνήθηκε η δραστικότητα της μεθυλοευγενόλης και της ευγενόλης, που είναι φαινυλοπροπενικά παράγωγα, ως προς την πιθανή συνεισφορά τους στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του εν λόγω ΑΕ με χρησιμοποίηση της δοκιμής της DPPH•. Στην Ενότητα Γ, το ΑΕ της δάφνης μαζί με άλλα, από φυτά της ελληνικής χλωρίδας, ενσωματώθηκαν σε παρθένο ελαιόλαδο (VOO) και στη συνέχεια το αρωματισμένο VOO χρησιμοποιήθηκε για τη συντήρηση πράσινης επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Χαλκιδική με μειωμένη περιεκτικότητα σε Na. Ενότητα Α. Τα τελευταία χρόνια, η μη στοχευμένη (untargeted) προσέγγιση για την εξεύρεση του “αποτυπώματος” φυτικών εκχυλισμάτων με χρήση της φασματοσκοπίας μετασχηματισμού Fourier (FT-IR) γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Θεωρείται εναλλακτικός τρόπος των κλασσικών μεθόδων που βασίζονται στην αέρια χρωματογραφία, επειδή επιτρέπει ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The present PhD thesis is comprised of three subsections. Section A is devoted to the quality control of the essential oil (EO) of the bay leaf. In Section B the activity of the two phenylpropenes, methyleugenol and eugenol, were investigated using the DPPH• radical assay for their possible contribution to the preservative properties of the EO. In Section C the bay laurel EO together with other ones from the Greek flora were incorporated into virgin olive oil (VOO) and then the flavored VOO was used to preserve reduced salt green table oils cv. Chalkidiki. Section A. The last years, non-targeted fingerprinting by Fourier-transform infrared (FT-IR) spectroscopy has gained popularity as an alternative to classical gas chromatography GC-based methods because it may allow fast, green, non-destructive and cost-effective assessment of quality of EOs from single plant species. As the relevant studies for Laurus nobilis L. (bay laurel) EO are limited, it was aimed at exploring the diagnostic p ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/50434
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/50434
ND
50434
Εναλλακτικός τίτλος
Quality control and application to the table olive industry of the bay laurel (Laurus nobilis L.) essential oil, rich in compounds known for their antioxidant and preservative properties
Συγγραφέας
Παπαποστόλου, Μαρία (Πατρώνυμο: Παναγιώτης)
Ημερομηνία
2021
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας Χημικής Τεχνολογίας και Βιομηχανικής Χημείας. Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Τσιμίδου Μαρία
Ασημοπούλου Ανδρεάνα
Γκίκα Ελένη
Μαντζουρίδου Φανή
Μπλέκας Γεώργιος
Παρασκευοπούλου Αδαμαντίνη
Νενάδης Νικόλαος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Χημεία, άλλοι τομείς
Λέξεις-κλειδιά
Laurus nobilis; Δάφνη; Αιθέριο έλαιο; Φασματοσκοπία FT-IR; GC-MS; Χημειομετρία; Βοτανική προέλευση; Μεθυλοευγενόλη; Ευγενόλη; Ικανότητα δέσμευσης ελευθέρων ριζών; Επιτραπέζιες ελιές Ισπανικού τύπου; Ρίγανη; Μελισσόχορτο; Αρωματισμένο ελαιόλαδο; Συντήρηση επιτραπέζιας ελιάς μειωμένης περιεκτικότητας σε νάτριο; Μεθοδολογία επιφάνειας-απόκρισης; Οργανοληπτική αξιολόγηση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., χαρτ., σχημ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)