Μελέτη των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των λευκών οίνων και αποσταγμάτων αυτών, της ποικιλίας Ασύρτικο Σαντορίνης

Περίληψη

Η ποικιλία Ασύρτικο θεωρείται αν όχι η σημαντικότερη, μία από τις σημαντικότερες ελληνικές λευκές ποικιλίες. Παρότι γηγενής ποικιλία από το νησί της Σαντορίνης, η προσαρμοστικότητά της και οι μεγάλες δυνατότητες των παραγώμενων οίνων μετέδωσαν γρήγορα την καλλιέργειά της σε πολλές διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές εντός και εκτός του Ελλαδικού χώρου. Το μεγάλο ενδιαφέρον, εγχώριο και μή αποτέλεσε κίνητρο για την περαιτέρω μελέτη της ποικιλίας Ασύρτικο. Οι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν και διαμορφώνουν το αρωματικό και γευστικό προφίλ ενός οίνου ξεκινούν από το αμπέλι και συμπεριλαμβάνουν το έδαφος και το μικροκλίμα (terroir) και φτάνουν μέχρι τη διαδικασία οινοποίησης και ωρίμανσης. Στην παρούσα διδακτορική διατριβή μελετάται η επίδραση που μπορεί να έχουν στη διαμόρφωση του οργανοληπτικού χαρακτήρα ενός οίνου ή ενός αποστάγματος αυτού, η γεωγραφική περιοχή καλλιέργειας των σταφυλιών καθώς και η εφαρμοζόμενη οινοποιητική τεχνική. Για την επίδραση του terroir παρελήφθησαν σταφύλια τ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The variety of Asyrtiko is considered if not the most important, one of the most important Greek white varieties. Although native variety from the island of Santorini, her adaptability and her great potentials in the produced wines have spread her cultivation in many different geographic regions inside and outside of Greece. The great interest, domestic and no-domestic was an insentive to further study the variety of Asyrtiko. The factors that influence and shape the aromatic and flavory profile of a wine begin from the vineyard including the soil and the micro-climate (terroir) and reaches the vinfication process and the maturation. This PhD dissertation examines the effect that may have on the formation of the organoleptic character of a wine or a distillate thereof, the geographic region of cultivation of grapes as well as the applied wine-making technique. For the effect of terroir, Asyrtiko grapes were collected from three different geographical regions of Greece, the island of S ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/47007
ND
47007
Εναλλακτικός τίτλος
Study of organoleptic characteristics of white wines and their distillates, from the variety of Asyrtiko from Santorini
Συγγραφέας
Κεχαγιά, Δέσποινα του Παναγιώτης
Ημερομηνία
2019
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Τροφίμων Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Εργαστήριο Οινολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Κοτσερίδης Γεώργιος
Καλλίθρακα Σταματίνα
Παρασκευόπουλος Ιωάννης
Χαρουτουνιάν Σέρκο
Μανούρας Αθανάσιος
Τσακίρης Αργύριος
Ταταρίδης Παναγιώτης
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Πτητικά αρωματικά συστατικά; Λευκοί οίνοι; Ασύρτικο
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
3, xiv, 243 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)