Μελέτη αποσταγμάτων στέμφυλων και σταφυλής
Περίληψη
Η ποιότητα των αποσταγμάτων σταφυλής ή στέμφυλων σταφυλής είναι το αποτέλεσμασυνδυασμού πολλών παραγόντων. Πρώτα η πρώτη ύλη, η καταλληλότητα της οποίας εξαρτάταιαπό την ποικιλία της αμπέλου, τις εδαφοκλιματικές συνθήκες του αμπελώνα, την ηλικία και τιςδιάφορες φροντίδες για την καλλιέργειά της, το βαθμό ωριμότητας και την υγιεινή κατάσταση τωνσταφυλιών, την τεχνική γλευκοποίησης και οινοποίησης, τα στελέχη των ζυμομυκήτων και οισυνθήκες καλλιέργειάς τους, καθώς και τις συνθήκες συντήρησης των οίνων μέχρι την απόσταξη.Η ποιότητα του αποστάγματος εξαρτάται ακόμα από την τεχνική της απόσταξης, η οποίαπεριλαμβάνει τον τύπο της αποστακτικής συσκευής, την μεθοδολογία, το τρόπο διαχωρισμού τουαποστάγματος σε τρία μέρη: Κεφαλή, Καρδιά και Ουρά, και τις συνθήκες και το χρόνο τηςαπόσταξης.Μετά την παραλαβή συνόλου αποσταγμάτων σημαντικό ρόλο στην σταθεροποίηση τωνπτητικών ουσιών που δημιουργούνται, έχει ο τρόπος ανάμιξής τους και οι συνθήκες παλαίωσης,όποdiv>
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
The quality of the grape spirit or grape marc is a combination of several factors. First theraw material, the suitability of which depends on the variety of vines, the soil, climate of thevineyard, age and various care services for the cultivation of the degree of maturity and health ofthe grapes, the winemaking technique, strains of yeasts and their gr
Μελέτη αποσταγμάτων στέμφυλων και σταφυλής
Περίληψη
Η ποιότητα των αποσταγμάτων σταφυλής ή στέμφυλων σταφυλής είναι το αποτέλεσμασυνδυασμού πολλών παραγόντων. Πρώτα η πρώτη ύλη, η καταλληλότητα της οποίας εξαρτάταιαπό την ποικιλία της αμπέλου, τις εδαφοκλιματικές συνθήκες του αμπελώνα, την ηλικία και τιςδιάφορες φροντίδες για την καλλιέργειά της, το βαθμό ωριμότητας και την υγιεινή κατάσταση τωνσταφυλιών, την τεχνική γλευκοποίησης και οινοποίησης, τα στελέχη των ζυμομυκήτων και οισυνθήκες καλλιέργειάς τους, καθώς και τις συνθήκες συντήρησης των οίνων μέχρι την απόσταξη.Η ποιότητα του αποστάγματος εξαρτάται ακόμα από την τεχνική της απόσταξης, η οποίαπεριλαμβάνει τον τύπο της αποστακτικής συσκευής, την μεθοδολογία, το τρόπο διαχωρισμού τουαποστάγματος σε τρία μέρη: Κεφαλή, Καρδιά και Ουρά, και τις συνθήκες και το χρόνο τηςαπόσταξης.Μετά την παραλαβή συνόλου αποσταγμάτων σημαντικό ρόλο στην σταθεροποίηση τωνπτητικών ουσιών που δημιουργούνται, έχει ο τρόπος ανάμιξής τους και οι συνθήκες παλαίωσης,όποowing conditions andmaintenance conditions of wine by distillation.The quality of the distillate to depend on the technique of distillation, which includes thetype of distillation apparatus, the methodology, how to separate the distillate into three parts: head,heart and tail, and the conditions and time of distillation.After receiving all distillates important role in stabilizing volatile substances generated, ishow the mixing and aging conditions, where the key role in aging of spirits play the quality of thewood of the barrel and the treatments have been made, and the conditions temperature, humidityand ventilation of storage spaceThi ...
περισσότερα
ις αντίστοιχες άμβυκα μαζικής παράγωγης.Στους οίνους που παράχθηκαν για να χρησιμοποιηθούν στις αποστάξεις έγιναν διάφορεςκλασικές αναλύσεις (ελεύθερο/ολικό θειώδες, pH, ολική και πτητική οξύτητα, αλκοολικός τίτλος). Στα δείγματα των αποσταγμάτων εκτελέστηκαν οι κλασικές αναλύσεις (pΗ, ολική καιπτητική οξύτητα, αλκοολικός τίτλος), σε ορισμένα από αυτά, μαζί με κάποια του εμπόριο έγινεποσοτικός προσδιορισμός των ανόργανων στοιχείων του καλίου και νατρίου με τη μέθοδο τηςφασματομετρίας ατομικής απορρόφησης.Σε δείγματα των αποσταγμάτων έγινε προσδιορισμός όλων των επιμέρους πτητικώνσυστατικών (ανώτερες αλκοόλες, εστέρες των λιπαρών οξέων, αλδεΰδες, ακετάλες και αιθέρες)μετά την απευθείας έγχυση τους, με τη μέθοδο της αερίου χρωματογραφίας με ανιχνευτή ιοντισμούφλόγας (FID), ενώ σε άλλη σειρά δειγμάτων πραγματοποιήθηκε ποσοτικός προσδιορισμός τωνπτητικών συστατικών (αλκοόλες, λιπαρά οξέα και οι εστέρες τους, αλδεΰδες, κετόνες, ακετάλες,αιθέρες και τερπένια) και ουσιών σε μικρότερες συγκεντρώσεις (αμίδια, αζωτούχες ενώσεις,σουλφοναμίδια, θειοενώσεις, χλωριοενώσεις, υδρογονάνθρακες, και άλλες), με έγχυση μετά απόεκχύλιση τους, από το φασματογράφημα μάζας τους, με τη χρήση της μεθόδου της αερίουχρωματογραφίας με ανιχνευτή μάζας (MS).Η ταυτοποίηση για πρώτη φορά ομάδων ενώσεων όπως: φαινόλες, αιθέρες, αρωματικέςκαι ο-ετεροκυκλικές κετόνες, ακετάλες, εστέρες και τερπένια που προσδιορίστηκαν για τις δύοσυγκεκριμένες ποικιλίες σταφυλής, σε μικροποσότητες αλλά με μεγάλη συνεισφορά στοαρωματικό δυναμικό των αποσταγμάτων, βοήθησε στην μελέτη αυτών των αποσταγμάτων.Από τα αποτελέσματα των συγκεντρώσεων των πτητικών συστατικών πραγματοποιήθηκεσύγκριση τους με συγκεντρώσεις που αναφέρονται στη διεθνή βιβλιογραφία, έλεγχος συμφωνίαςμε τους κανονισμούς του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και δημιουργία του προφίλ απόσταξης γιακάθε πτητικό συστατικό.Από την εργασία αυτή προέκυψε ότι οι οίνοι που προέχοντα από τις ποικιλίες Σαββατιανόκαι Ροδίτης που επικρατούν στους αμπελώνες της κεντρικής Ελλάδας, αποτελούν εξαιρετικήπρώτη ύλη για αποστάγματα οίνου ποιότητας. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τόσο οι παράμετροιοινοποίησης όσο και οι κατεργασίες των οίνων μετά την αλκοολική ζύμωση επηρεάζουν τιςσυγκεντρώσεις των ουσιών που δημιουργούν το δευτερογενές άρωμα στους παραγόμενους οίνους.Οι διαφοροποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα διάφορα στάδια του κύκλου τηςαπόσταξης, επιφέρουν ανάλογες μεταβολές στα πτητικά συστατικά του αποστάγματος.
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
The quality of the grape spirit or grape marc is a combination of several factors. First theraw material, the suitability of which depends on the variety of vines, the soil, climate of thevineyard, age and various care services for the cultivation of the degree of maturity and health ofthe grapes, the winemaking technique, strains of yeasts and their gr
![]() | |
![]() | Κατεβάστε τη διατριβή σε μορφή PDF (8.66 MB)
(Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μετά από δωρεάν εγγραφή)
|
Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.
|
Στατιστικά χρήσης

ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
Πηγή: Google Analytics.

ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
Πηγή: Google Analytics.

ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.

ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.