Η επίδραση της ταχύτητας πρόσληψης υδατανθράκων στη μεταγευματική λιπαιμία και τις ορεξιογόνες και ανορεξιογόνες ορμόνες του πεπτικού σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Περίληψη

Η ταχύτητα πρόσληψης ενός γεύματος έχει πρόσφατα απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα, καθώς φαίνεται πως η αργότερη πρόληψη τροφής σχετίζεται με γρηγορότερο κορεσμό και κατά συνέπεια με μικρότερη θερμιδική πρόσληψη. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να ερευνηθεί η επίδραση της ταχύτητας πρόσληψης ενός δοκιμαστικού γεύματος επί του αισθήματος της όρεξης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2) υπό σταθερή αγωγή με μετφορμίνη και καλή γλυκαιμική ρύθμιση. Ταυτόχρονα, να γίνει μελέτη των μεταγευματικών τιμών γλυκόζης, ινσουλίνης, τριγλυκεριδίων και των ενεχομένων στη ρύθμιση της όρεξης πεπτιδίων του γαστρεντερικού σωλήνα PYY, GLP-1 και γκρελίνης.Για το σκοπό αυτό, στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 25 ασθενείς μέσης ηλικίας 63.3 ±7.9 έτη με γνωστό ΣΔ2 υπό σταθερή αγωγή, οι οποίοι παρακολουθούνταν στο Διαβητολογικό Κέντρο του Λαϊκού νοσοκομείου. Η μέση διάρκεια διαβήτη των ασθενών ήταν 5.3 ±3.1 έτη και ο μέσος δείκτης μάζας σώματος 29.1 ±1.1 kg/m2 . Σε δύο διαδοχικές επισκέψεις κατανάλω ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Eating rate has recently been in the focus of the scientific community, as eating at a slower pace seems to be related to greater satiety and as a result smaller caloric intake. The aim of the present study was to examine the effect of eating a certain meal with different rates on the postprandial feeling of hunger and satiety, in patients with type 2 diabetes who were on steady medication and had good glycemic control. At the same time, to measure the postprandial levels of glucose, insulin and triglycerides, as well as the levels of the gut peptides that regulate appetite PYY, GLP-1 and ghrelin.Twenty five patients with type 2 diabetes and mean age 63.3 ±7.9 years participated in our study. All of them attended the diabetologic outpatient department of Laiko General Hospital. Their mean duration of diabetes was 5.3 ±3.1 years and mean body mass index 29.1 ±1.1 kg/m2. A test meal of 300 mL ice-cream was consumed in random order in two different sessions by each participant; meal dura ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/37525
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/37525
ND
37525
Εναλλακτικός τίτλος
The effect of eating rate on postprandial lipaemia and hormones that regulate appetite in patients with type 2 diabetes
Συγγραφέας
Αγγελόπουλος, Θεόδωρος (Πατρώνυμο: Πάικος)
Ημερομηνία
2016
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Ιατρικής
Εξεταστική επιτροπή
Τεντολούρης Νικόλαος
Περρέα Δέσποινα
Κόκκινος Αλέξανδρος
Σφηκάκης Πέτρος
Παπαθεοδωρίδης Γεώργιος
Μακρυλάκης Κωνσταντίνος
Ψυχογιού Μίνα
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΚλινική Ιατρική
Λέξεις-κλειδιά
Διαβήτης (σακχαρώδης); Πείνα; Κορεσμός; Ινκρετίνες; Ταχύτητα πρόσληψης γεύματος
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
90 σ., εικ., πιν., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)