ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΠΑΡΑΓΓΙΟΥ

Περίληψη

ΒΛΑΣΤΟΙ ΛΕΥΚΟΥ ΣΠΑΡΑΓΓΙΟΥ (ASPARAGUS OFFICINALIS) ΣΥΓΚΟΜΙΖΟΝΤΑΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΤΩΝ ΕΤΩΝ 1989-1992. ΒΛΑΣΤΟΙ ΠΟΥ ΣΥΓΚΟΜΙΖΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΕΙΧΑΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΞΗΡΗ ΟΥΣΙΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΔΙΑΛΥΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ, ΑΣΚΟΡΒΙΚΟ ΟΞΥ, ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΟΥΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΗΤΑΝ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΟΙ, ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΙΝΕΣ, ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΒΛΑΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΟΜΙΖΟΝΤΑΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ. ΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΒΛΑΣΤΩΝ ΣΕ ΝΙΤΡΙΚΑ ΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΩΓΙΚΑ ΣΑΚΧΑΡΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ. Η ΚΟΡΥΦΗ ΤΩΝ ΒΛΑΣΤΩΝ ΛΕΥΚΟΥ ΣΠΑΡΑΓΓΙΟΥ ΕΙΧΕ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΞΗΡΗ ΟΥΣΙΑ, ΣΤΕΡΕΑ ΔΙΑΛΥΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΔΙΑΛΥΤΟΥΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΝΑΓΩΓΙΚΑ ΣΑΚΧΑΡΑ, ΝΙΤΡΙΚΑ ΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΙΝΕΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΑΣΗ. ΒΛΑΣΤΟΙ ΛΕΥΚΟΥ ΣΠΑΡΑΓΓΙΟΥ ΤΟΥ ΔΙΠΛΟΥ ΥΒΡΙΔΙΟΥ LARAC ΔΙΑΤΗΡΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ 6 ΗΜΕΡΕΣ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ 2,5-5-10-15-20 ΚΑΙ 25 CΣΕ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

WHITE ASPARAGUS (ASPARAGUS OFFICINALIS L.) WERE HARVESTED ON DIFFERENT DATES DURING THE HARVEST PERIODS OF 1989-1992. DRY MATTER, SOLUBLE SOLIDS, ASCORBIC ACID, WATER SOLUBLE CARBOHYDRATES AND FIBER CONTENT AS WELL AS THE TOUGHNESS OF SPEARS WERE SIGNIFICANTLY HIGHER AT THE BEGINING OF THE HARVEST PERIOD. NITRATE AND REDUCING SUGARS CONTENT OF SPEARS WERE NOT CONSISTENT FROM YEAR TO YEAR. THE WHITE ASPARAGUS SPEAR TIP HAD HIGHEST CONTENT OF DRY MATTER, SOLUBLE SOLIDS AND WATER SOLUBLE CARBHYDRATES, BUT THE LOWEST CONTENT OF REDUCING SUGARS, NITRATES AND FIBERS COMPARE TO THE BUTT. WHITE ASPARAGUS SPEARS OF THE DOUBLE HYBRID LARAC WERE STORED FOR 6 DAYS AT 2,5-5-10-15-20- AND 25 C IN AIR OR IN A MODIFIED ATMOSPHERE (0,5-1% OXYGEN AND 5-8% CARBON DIOXIDE) WHICH RESULTED FROM PACKAGING WITH A SEMIPERMEABLE FILM AND ALSO FOR 6 DAYS AT 2,5C INA CONTINUOUS FLOW-THROUGHSYSTEM RESULTING IN: A) OXYGEN CONCENTRATIONS OF 1-2,5-5-10-15 AND 21% AND 0,035 CARBON DIOXIDE, B) CARBON ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/3156
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/3156
Εναλλακτικός τίτλος
FACTORS AFFECTING QUALITY AND STORABILITY OF ASPARAGUS
Συγγραφέας
ΣΙΩΜΟΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
Ημερομηνία
1994
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας
Εξεταστική επιτροπή
ΝΤΟΓΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΣΦΑΚΙΩΤΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
ΓΚΑΤΖΙΑΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ-ΚΑΡΤΣΙΟΥΝΗ ΕΛΕΝΗ
ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΩ
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργία, Δασοκομία, και Αλιεία
Λέξεις-κλειδιά
ΑΕΡΑΣ - ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ; ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ; Θερμοκρασία; Ποιότητα; ΠΡΟ- ΚΑΙ ΜΕΤΑ- ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ; Σπαράγγια
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
167 σ., Παράρτημα.