Έλεγχος προέλευσης, ποιότητας σε προϊόντα αγροδιατροφής και επιμολύνσεων σε προϊόντα γάλακτος με μεθόδους οπτικής φασματοσκοπίας και χημειομετρίας
Περίληψη
Στις μέρες μας, ο ποιοτικός έλεγχος των τροφίμων κρίνεται υψίστης σημασίας. Βασίζεται κυρίως σε μοντέρνες αναλυτικές μεθόδους και τεχνικές που είναι μεν ακριβείς αλλά είναι ταυτοχρόνως ακριβές και χρονοβόρες. Έτσι, προκύπτει η ανάγκη για την εφαρμογή εναλλακτικών τεχνικών οι οποίες είναι χαμηλού κόστους, μη καταστρεπτικές και που μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σχετικές με την ταυτότητα και την ποιότητα των προϊόντων αγροδιατροφής. Στην παρούσα διατριβή έγινε εφαρμογή οπτικής φασματοσκοπίας σε συνδυασμό με στατιστική ανάλυση (μεθόδους μηχανικής μάθησης) σε δείγματα προϊόντων αγροδιατροφής όπως το κρασί ,τα γαλακτοκομικά και το ελαιόλαδο. Στην περίπτωση του κρασιού εφαρμόστηκε φασματοσκοπία απορρόφησης και με τη χρήση της στατιστικής ανάλυσης έγινε διάκριση της βοτανικής προέλευσης διαφόρων δειγμάτων και κατασκευάστηκαν επιτυχημένα μοντέλα πρόβλεψης της φαινολικής σύστασης του κρασιού, της συγκέντρωσης σε ανθοκυάνες και τανίνες. Όσον αφορά δείγματα γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων ...
περισσότερα
Περίληψη σε άλλη γλώσσα
Quality control in food products is of great importance nowadays. It is often associated with modern analytical methods and procedures which are expensive and time consuming. So, the need has arisen of alternative techniques that are of low cost, non-destructive, can provide rapid information regarding the identity and quality of agrofoods products. In this thesis, absorption spectroscopy coupled with statistical analysis has been applied in wine samples in order to discriminate their botanical origin. Based on Partial Least Squares method, efficient mathematical models were constructed that are capable of estimating with success the content of wine phenolics, Anthocyanins and Tannins. Additionally, absorption spectroscopy, FT-IR spectroscopy, Fluorescence and Reflectance spectroscopy coupled with statistical analysis has been applied in milk and dairy products in order to distinguish the samples according to animal origin, farming method and system. Based on Partial Least Squares meth ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα
(μέχρι και: 12/2024)
|
|
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.