Σχεδιασμός τροφίμου με έμφαση στη δημιουργία τρισδιάστατων δομών τροφίμων με ειδικές ιδιότητες ποιότητας

Περίληψη

H τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, προσφέρει τη δυνατότητα της προσαρμογής του σχήματος, των ιδιοτήτων υφής καθώς και του θρεπτικού περιεχομένου των τροφίμων. Ένας από τους περιορισμούς που επί του παρόντος εμποδίζουν την ευρύτερη εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής για την παραγωγή τροφίμων είναι η έλλειψη κατανόησης του τρόπου με τον οποίο οι ιδιότητες των τροφίμων επηρεάζουν την πορεία της διεργασίας και την ποιότητα του τελικού εκτυπωμένου αντικειμένου. Στην παρούσα διατριβή πραγματοποιήθηκε τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων με βάση την εξώθηση με τη χρήση ενός καρτεσιανού τύπου τρισδιάστατου εκτυπωτή εξοπλισμένου με ένα σύστημα εξώθησης σύριγγας. Στο πρώτο σκέλος της διατριβής αξιολογήθηκαν διαφορετικά συστήματα βιοπολυμερών με βάση το άμυλο σίτου, καλαμποκιού, πατάτας σε συνδυασμό με συμπύκνωμα πρωτεΐνης αρακά και 3 τύπους υδροκολλοειδών (αραβικό κόμμι, κόμμι ξανθάνης και κ-καραγεννάνη) αναφορικά με τις φυσικοχημικές τους ιδιότητες και κατ’επέκταση της εφαρμοσιμότητά τους ως βιομε ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The technology of three-dimensional (3D) printing offers the possibility of adjusting the shape, texture properties as well as the nutritional content of staple food. Currently, one of the limitations preventing the wider application of this technology for food production is the lack of understanding of how material properties impact the process course and the quality of the final printed object. In this thesis, extrusion-based 3D food printing (3DFP) was performed using a Cartesian-type 3D printer equipped with a syringe extrusion system. In the first part of the thesis, different biopolymer systems based on wheat, corn, potato starch combined with pea protein concentrate and 3 types of hydrocolloids (gum arabic, xanthan gum and κ-carrageenan) were evaluated regarding their physicochemical properties and thus their applicability as bioinks for the 3D printing process. For this purpose, the printing process was optimized with the appropriate setting of the printing parameters (extrusio ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 7/2024)
DOI
10.12681/eadd/55407
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/55407
ND
55407
Εναλλακτικός τίτλος
Design of food with emphasis on creating three-dimensional structures with specific quality properties
Συγγραφέας
Νικολάου, Ευγενία (Πατρώνυμο: Νικόλαος)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Σχολή Επιστημών Υγείας & Αγωγής. Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής. Εργαστήριο Χημείας, Φυσικοχημείας και Βιοχημείας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Καραθάνος Βάιος
Παπαδάκης Σπυρίδων
Μουρτζίνος Ιωάννης
Αμπελιώτης Κωνσταντίνος
Γιαννακούρου Μαρία
Μπόσκου Γεώργιος
Χίου Αντωνία
Επιστημονικό πεδίο
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΆλλες Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίες ➨ Επιστήμη και Τεχνολογία τροφίμων
Λέξεις-κλειδιά
Τρισδιάστατη εκτύπωση τροφίμων; Βιοπολυμερικά συστήματα; Φυσικοχημικές ιδιότητες; Δομική τροποποίηση τροφίμων
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.