Ενσωμάτωση του συμπροϊόντος της αναστροφής των φάσεων του πρόβειου γάλακτος στη διαδικασία της τυροκόμησης ενός καινοτόμου πρόβειου ημίσκληρου τυριού με ιδιαίτερα διατροφικά χαρακτηριστικά: συμβολή στην ανάπτυξη αειφόρων κυκλικών παραγωγικών διαδικασιών στον γαλακτοκομικό τομέα

Περίληψη

Το αντικείμενο της παρούσας διδακτορικής διατριβής ήταν η εφαρμογή μίας κυκλικής αειφόρου παραγωγικής διαδικασίας για την ανάπτυξη ενός πρόβειου τυριού με μειωμένα λιπαρά και νάτριο, αξιοποιώντας τη σύσταση του βουτυρογάλακτος που είναι το συμπροϊόν που προκύπτει κατά την αναστροφή των φάσεων της πρόβειας κρέμας. Στο θεωρητικό μέρος της διατριβής παρουσιάζεται εκτεταμένη ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας σχετικά με τεχνολογικές παρεμβάσεις στην παραγωγή τυριών μειωμένων/χαμηλών λιπαρών και νατρίου, καθώς και για το βουτυρόγαλα. Στο πειραματικό μέρος παρουσιάζονται οι συνθήκες και τα αποτελέσματα των επιμέρους τμημάτων της παρούσας έρευνας. Αναπτύχθηκε μέθοδος παραγωγής σε εργαστηριακή/ημι-πιλοτική κλίμακα βουτυρογάλακτος από την απόδαρση μη-οξινισμένης πρόβειας ή αίγειας κρέμας γάλακτος με διαφορετική θερμική επεξεργασία. Μελετήθηκαν τα χαρακτηριστικά και η τεχνολογική συμπεριφορά τεσσάρων τύπων βουτυρογάλακτος που προέκυψαν καθώς και των μιγμάτων τους με πρόβειο ή αίγειο γάλα με τ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The objective of this PhD thesis was to develop a circular sustainable process for the production of a reduced-fat and reduced-sodium sheep milk cheese. Key-element of the process was the exploitation of sweet buttermilk that is, the coproduct resulting from the phase inversion of sheep milk cream. The theoretical part of the thesis is a detailed review of the international scientific literature on low- and reduced-fat and sodium cheese manufacturing technology and on buttermilk. The experimental part presents the experimental procedures. A lab-scale/semi-pilot buttermilk production process was developed based on churning of non-acidified sheep or goat milk cream subjected to different heat treatment. The properties and technological behavior of four buttermilk types and of their mixtures with sheep or goat milk of three different fat contents, were studied. The buttermilk incorporation affected particularly the syneresis of rennet gels. It was concluded that rennet gels can be success ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 4/2025)
DOI
10.12681/eadd/53614
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/53614
ND
53614
Εναλλακτικός τίτλος
Incorporation of the coproduct of the sheep milk phase inversion in the cheesemaking process of a novel sheep semi-hard cheese with special nutritional features: contribution to the development of sustainable circular processes in the dairy section
Συγγραφέας
Σακκάς, Λάμπρος (Πατρώνυμο: Κωνσταντίνος)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Εργαστήριο Γαλακτοκομίας
Εξεταστική επιτροπή
Μοάτσου Γκόλφω
Παππάς Χρήστος
Μοσχοπούλου Αικατερίνη
Μασούρας Θεοφύλακτος
Μπίντσης Θωμάς
Κονδύλη Ευθυμία
Μποσνέα Λουλούδα
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΆλλες Γεωπονικές Επιστήμες ➨ Άλλες Γεωπονικές επιστήμες
Επιστήμες Μηχανικού και ΤεχνολογίαΆλλες Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίες ➨ Επιστήμη και Τεχνολογία τροφίμων
Λέξεις-κλειδιά
Τυρί; Πρόβειο γάλα; Βουτυρόγαλα; Μειωμένα λιπαρά; Μειωμένο αλάτι; Φωσφολιπίδια; Ωρίμαση τυριών; Ανάλυση τυριών; Κυκλική αειφόρος παραγωγική διαδικασία
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.