Μυκοτοξικογόνοι μύκητες και μέθοδοι ολοκληρωμένης διαχείρισης μυκοτοξινών στην καλλιέργεια του κριθαριού και κατά τη διαδικασία της βυνοποίησης

Περίληψη

Μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων είναι οι μυκοτοξίνες, ιδιαίτερα τοξικοί και καρκινογόνοι μεταβολίτες χαμηλού μοριακού βάρους που παράγονται από ορισμένα είδη μυκήτων. Οι απώλειες τροφίμων που οφείλονται σε μυκοτοξίνες και οι δαπάνες της διαχείρισής τους αυξάνονται σε ανησυχητικό επίπεδο παγκοσμίως. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι περίπου το 25% των καλλιεργειών μολύνονται με μυκοτοξίνες σε παγκόσμιο επίπεδο σε ετήσια βάση (FAO). Οι μυκοτοξίνες παράγονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης των καλλιεργειών στον αγρό αλλά και κατά την αποθήκευσή τους. Ομοίως, η παρουσία τους στις ζωοτροφές μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά τους και σε ζωικά προϊόντα που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο, γεγονός που μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία και να προκαλέσει μέχρι και θάνατο. Οι οικονομικά αποτελεσματικές λύσεις είναι εκείνες που με τη βοήθεια της γεωργικής τεχνολογίας και γνώσης θα συμβάλλουν στον αποκλεισ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

One of the main threats to food safety and quality is mycotoxins, particularly toxic and carcinogenic low molecular weight metabolites produced by certain species of fungi. Food losses due to mycotoxins and the cost to manage them are increasing at an alarming rate worldwide. Remarkable is the fact that about 25% of crops are infected with mycotoxins worldwide on an annual basis (FAO). Mycotoxins are produced throughout the development of crops in the field and during their storage. Similarly, their presence in animal feed may result in their transport to animal products intended for human consumption, which may have harmful effects on human health and may even lead to death. Cost-effective solutions are those that with the agricultural technology and knowledge will help to exclude fungi from the host plant and / or prevent the production of mycotoxins in their host plants with the help of an integrated environmentally friendly management system.The cultivation of barley (Hordeum vulga ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 7/2023)
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/49726
ND
49726
Εναλλακτικός τίτλος
Mycotoxicogenic fungi and methods of integrated mycotoxin management in barley and in the malting process
Συγγραφέας
Λαγογιάννη, Χριστίνα του Σταμάτιος
Ημερομηνία
2021
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Επιστημών των Φυτών. Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής
Εξεταστική επιτροπή
Τσιτσιγιάννης Δημήτριος
Παπλωματάς Επαμεινώνδας
Τζάμος Σωτήριος
Οικονόμου Γαρυφαλλιά
Χατζηπαυλίδης Ιορδάνης
Λαγοπόδη Αναστασία
Πανάγου Ευστάθιος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΆλλες Γεωπονικές Επιστήμες ➨ Άλλες Γεωπονικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Μυκοτοξίνες; Κριθάρι Hordeum Vulgaze; Τριχοθηκίνες; Ασφάλεια τροφίμων; Βυνοποίηση; Μπύρα; Ασφάλεια τροφίμων
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., χαρτ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.