Χαρακτηρισμός των μικροβιακών κοινοτήτων που σχετίζονται με την αλλοίωση μέσω αλληλούχισης επόμενης γενεάς και εφαρμογή τεχνολογιών με βάση την φασματοσκοπία για την αξιολόγηση της μικροβιολογικής ποιότητας φρέσκων κομμένων προϊόντων φυτικής προέλευσης

Περίληψη

Τα φρέσκα κομμένα προϊόντα ικανοποιούν την συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη των καταναλωτών για υγιεινά και ταυτόχρονα γρήγορα και εύκολα στην προετοιμασία τρόφιμα. Βέβαια, οι φυσικά απαντώμενοι μικροβιακοί πληθυσμοί σε συνδυασμό με την επιπρόσθετη επιμόλυνση κατα την διάρκεια της επεξεργασίας τείνουν να περιορίζουν τον χρόνο ζωής αυτών των προϊόντων. Δεδομένης της περιορισμένης γνώσης για τις μικροβιακές κοινότητες που σχετίζονται με την αλλοίωση των φρέσκων κομμένων προϊόντων, ο ευρύτερος χαρακτηρισμός των κοινοτήτων αυτών και η μελέτη των σημαντικών περιβαλλοντικών παραγόντων που επηρεάζουν τη σύστασή τους κατά την διάρκεια της αποθήκευσης των εν λόγω προϊόντων, απαιτείται. Από την άλλη πλευρά, η εφαρμογή ταχέων και αποτελεσματικών μεθόδων για την ανίχνευση της μικροβιολογικής αλλοίωσής τους είναι επίσης σημαντική για την αντίστοιχη βιομηχανία. Οι δύο κύριοι στόχοι της παρούσας διατριβής ήταν: i) ο χαρακτηρισμός των μικροβιακών κοινοτήτων που σχετίζονται με την αλλοίωση διαφορετικών φρέ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Fresh-cut produce satisfies the ever-growing consumers’ need for healthy and convenient foods. However, the naturally occurring microbial populations along with further microbial contamination during the processing tend to limit the shelf-life of these products. Given that there is limited knowledge of the microbial communities associated with spoilage of these products, the finer characterization of the fresh-cut produce microbiota, and monitoring of the impact of important environmental factors on its composition during storage is needed. On the other hand, the establishment of rapid and effective methods for microbiological spoilage evaluation also is of great importance to the fresh-cut food industry. The two main objectives of the present thesis were: i) to characterize the microbial communities associated with spoilage of these commodities during storage at different temperatures, using a metagenetic approach, (Section A: Chapters 2 and 3), and ii) to evaluate the microbiologica ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 1/2022)
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/49308
ND
49308
Εναλλακτικός τίτλος
Characterization of spoilage microbiota through next-generation sequencing and application of spectroscopy-based technologies for assessing the microbiological quality of fresh-cut produce
Συγγραφέας
Μάνθου, Ευανθία του Γεώργιος
Ημερομηνία
2021
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου
Εξεταστική επιτροπή
Νυχάς Γεώργιος-Ιωάννης
Πανάγου Ευστάθιος
Σκανδάμης Παναγιώτης
Καρπούζας Δημήτριος
Mohareb Fady
Chaillou Stephane
Λιανού Αλεξάνδρα
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΆλλες Γεωπονικές Επιστήμες ➨ Άλλες Γεωπονικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Φρέσκα κομμένα προϊόντα; Μικροβιολογική αλλοίωση; Αισθητήρες με βάση την φασματοσκοπία; Μηχανική μάθηση; Μικροβιακή ποικιλότητα; Μεταγενετική ανάλυση; Επίδραση θερμοκρασίας
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.