Οικο-φυσιολογία των αποκρίσεων του οργανισμού Salmonella σε συνθήκες καταπόνησης

Περίληψη

Το βακτήριο Salmonella spp. είναι τροφιμογενές παθογόνο, με ευρεία παρουσία στο περιβάλλον. Οι οικονομικές συνέπειες και οι επιπτώσεις στην υγεία λόγω των τροφιμογενών λοιμώξεων από Salmonella spp. είναι παγκοσμίως σημαντικές. Το γένος Salmonella spp. περιλαμβάνει πάνω από 2500 οροτύπους και έχει τη δυνατότητα να επιβιώνει σε διαφορετικά περιβάλλοντα, προσβάλλοντας ένα μεγάλο εύρος ξενιστών. Η ικανότητα του παθογόνου Salmonella spp. να επάγει μηχανισμούς οξεοανθεκτικότητας μετά από προσαρμογή του σε ήπια ή μέτρια όξινες συνθήκες του επιτρέπουν να επιβιώσει σε ισχυρά όξινα περιβάλλοντα (στρες), διακυβεύοντας με τον τρόπο αυτό τη δημόσια υγεία. Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος όσον αφορά τα έτοιμα-προς κατανάλωση όξινα τρόφιμα, τα οποία δεν επιδέχονται κάποιο μεταχείριση πριν την κατανάλωση τους. Η προσαρμογή σε όξινες συνθήκες είναι ένα ιδιαίτερα περίπλοκο φαινόμενο που, εκτός από αυξημένη ανθεκτικότητα, προσδίδει στο βακτήριο και μεγαλύτερη παθογένεια. Αν και πρακτικά όλα τα τρόφιμα ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Salmonella spp. is a ubiquitous foodborne pathogen, with significant economical losses worldwide. With more than 2500 serotypes, this bacterium has evolved to survive under different environments and across multiple hosts. The ability of this pathogen to induce acid resistance mechanisms that help them better withstand severe acid stress following preculture to mild or moderate acid conditions can pose a major public threat, especially for ready-to-eat acid foods such as mayonnaise or deli-type salads. Αpart from increased acid resistance, stimulation of acid resistance mechanisms may also result in increased virulence. Although almost any food product can be contaminated with this pathogen, products of animal origin have been highly associated with the presence of Salmonella spp., with S. Typhimurium and S. Enteritidis being the most common serovars isolated from pig meat and eggs, respectively. The risk of contamination with Salmonella during all the farm-to-fork stages alongside wit ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 5/2022)
DOI
10.12681/eadd/49016
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/49016
ND
49016
Εναλλακτικός τίτλος
Ecophysiology of Salmonella stress response
Συγγραφέας
Γαβριήλ, Αλκμήνη του Κωνσταντίνος
Ημερομηνία
2021
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Τροφίμων Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου & Υγιεινής Τροφίμων και Ποτών
Εξεταστική επιτροπή
Σκανδάμης Παναγιώτης
Δροσινός Ελευθέριος
Γιάννενας Ηλίας
Κουτσουμανής Κωνσταντίνος
Πανάγου Ευστάθιος
Τσακαλίδου Ευθυμία
Οικονόμου Ευάγγελος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΆλλες Γεωπονικές Επιστήμες ➨ Άλλες Γεωπονικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Σαλμονέλλα; Όξινη προσαρμογή; Οξεονθεκτικότητα; Διαστελεχιακή παραλλακτικότητα; Φυσικά αντιμικροβιακά; Φαινολικές ενώσεις
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
160 σ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.