Εκτίμηση της ποιότητας λαχανικών με τη χρήση αναλυτικών, οπτικών και τηλεπισκοπικών μεθόδων

Περίληψη

Στην παρούσα διδακτορική διατριβή μελετήθηκε η δυνατότητα χρήσης μη καταστρεπτικών τεχνικών για εκτίμηση και αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, του βαθμού ωρίμανσης και της φρεσκάδας των λαχανικών, καθώς επίσης και ταξινόμησή τους. Ειδικότερα, σε καρπούς τομάτας, πιπεριάς και κονδύλους πατάτας ελήφθησαν μη καταστρεπτικές μετρήσεις με οπτικούς αισθητήρες, όπως το χρωματόμετρο και το φθορισμόμετρο, αλλά και τηλεπισκοπικούς, όπως ο ψηφιακός απεικονιστής DSLR, o ψηφιακός απεικονιστής NIR, το σπεκτροραδιόμετρο 400-2500nm) και ο φασματογράφος (400-1100nm), προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα εφαρμογής των τεχνικών αυτών, αλλά και η ακρίβεια, η αξιοπιστία και η σταθερότητα των μοντέλων πρόβλεψης. Η ταξινόμηση καρπών τομάτας και η καταγραφή της ωρίμανσής τους μετασυλλεκτικά βάσει του σταδίου ωρίμανσης κατά τη συγκομιδή, είναι σημαντικά, ώστε να εξασφαλιστεί η άριστη ποιότητα και εμπορευσιμότητα του τελικού προϊόντος. Ο σκοπός της μελέτης αυτής ήταν να διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοπο ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In the present PhD thesis, the efficacy of several non destructive techniques in assessing qualitative components, degree of ripening and freshness status of vegetables, as well as in discriminating the commodities according to the above traits was investigated. In particular, non destructive measurements were recorded on tomato, pepper fruit and in potato tubers with optical sensors such as colormeter and chlorophyll fluorometer, as well as with remote sensing ones such as Digital single-lens reflex R-G-B camera, digital compact R-G-NIR or R- B-NIR cameras, spectroradiometer (400- 25000 nm) and Vis (400- 1100 nm) spectrograph, in order to investigate their possibility of implementation, the accuracy, consistency and reliability of the prediction models. Tomato fruit classification and postharvest ripening monitoring based on maturity stage of fruit at the time of harvest are necessary, in order to guarantee the highest possible quality and marketability of the final ripe product. The ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/49267
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/49267
ND
49267
Εναλλακτικός τίτλος
The assessment of vegetables quality by using analytical, optical and remote sensing technologies
Συγγραφέας
Κασαμπαλής, Δημήτριος (Πατρώνυμο: Στεφάνου)
Ημερομηνία
2020
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τμήμα Γεωπονίας. Τομέας Οπωροκηπευτικών και Αμπέλου
Εξεταστική επιτροπή
Σιώμος Αναστάσιος
Μόσχου Δημήτριος
Τσουβαλτζής Παύλος
Γερασόπουλος Δημήτριος
Κουκουνάρας Αθανάσιος
Γήτας Ιωάννης
Κατσούλας Νικόλαος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονία, Δασολογία και Αλιεία ➨ Γεωπονία, γενικά
Λέξεις-κλειδιά
Μη καταστρεπτικές μέθοδοι; Λαχανικά; Εωτερική ποιότητα; Φθορισμός χλωροφύλλης; VIS/ NIR φασματοσκοπία
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Ειδικοί όροι χρήσης/διάθεσης
Το έργο παρέχεται υπό τους όρους της δημόσιας άδειας του νομικού προσώπου Creative Commons Corporation:
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)