Αξιοποίηση παραπροϊόντων βιομηχανίας ροδιού

Περίληψη

Το ρόδι είναι μία από τις σημαντικότερες πηγές φαινολικών ενώσεων, που συγκεντρώνονται κυρίως στον φλοιό του. Κατά τη διαδικασία χυμοποίησης του ροδιού, παράγονται υψηλές ποσότητες παραπροϊόντων, μεγάλο μέρος των οποίων εναποτίθενται στο περιβάλλον ως απόβλητα. Ωστόσο, τα παραπροϊόντα αυτά περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιοδραστικών συστατικών, όπως φαινολικές ενώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ανακτηθούν και να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, επιτυγχάνοντας παράλληλα την απορρύπανση των αποβλήτων. Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μία διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για τρόφιμα που περιέχουν βιοενεργά συστατικά, τα οποία προέρχονται από φυσικές πρώτες ύλες. Αντικείμενο της παρούσας διατριβής ήταν η ανάπτυξη μιας νέας μεθόδου για την αξιοποίηση του φλοιού ροδιού στη βιομηχανία τροφίμων, βασισμένης σε τεχνικές εκχύλισης και ενθυλάκωσης των φαινολικών του ενώσεων. Για τον σκοπό αυτόν, έγινε συγκριτική εφαρμογή καινοτόμων τεχνικών ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Pomegranate is one of the most significant sources of phenolic compounds that are mostly concentrated in fruit peels with reported potential health-promoting properties. The processing of pomegranate fruit into juice produces enormous amounts of byproducts, such as peels and seeds, leading to environmental pollution. However, pomegranate peels were found to contain higher amounts of phenolics than the edible fleshy parts and could be a good source for producing high-value antioxidants. Over the last years, food additives represent one of the most interesting and innovative areas in the food industry as the demand of consumers for healthier foodstuffs has increased. The objective of this work was to develop a new method for pomegranate peel application in food industries based on the extraction of phenolic compounds and its subsequent encapsulation. So, two “green” techniques (ultrasound and microwave assisted extraction) were compared in order to optimize the extraction efficiency and ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/47204
ND
47204
Εναλλακτικός τίτλος
Valorization of pomegranate industry by-products
Συγγραφέας
Καδερίδης, Κυριάκος Γεώργιος
Ημερομηνία
2020
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τμήμα Γεωπονίας
Εξεταστική επιτροπή
Γούλα Αναστασία
Λαζαρίδου Αθηνά
Μουρτζίνος Ιωάννης
Γερασόπουλος Δημήτριος
Βαρελτζής Πάτροκλος
Στοφόρος Νικόλαος
Καραθάνος Βάιος
Επιστημονικό πεδίο
Μηχανική & Τεχνολογία
Επιστήμες Χημικού Μηχανικού
Λέξεις-κλειδιά
Φλοιός ροδιού; Εκχύλιση φαινολικών ενώσεων; Ενθυλάκωση; Παραπροϊόντα πορτοκαλιού; Σταθερότητα εκχυλίσματος; Προσθήκη εκχυλίσματος σε τρόφιμα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
251 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.