Παρακολούθηση της ωρίμανσης των οίνων με εναλλακτικές αναλυτικές χημικές μεθόδους: προοπτικές και προκλήσεις

Περίληψη

Η ωρίμανση του οίνου είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει πολυάριθμες χημικές αντιδράσεις οι οποίες τελικά επηρεάζουν την ποιότητά του. Οι αντιδράσεις αυτές σχετίζονται άμεσα με τον τύπο του μέσου που έρχεται σε επαφή με τον οίνο, αλλά και με τη διάρκεια της ωρίμανσης. Καθώς δεν υπάρχει κάποια χημική ανάλυση που να παρέχει απαντήσεις σχετικά με τον βέλτιστο χρόνο ωρίμανσης, η απόφαση αυτή βασίζεται κυρίως στο βαθμό αύξησης της στυπτικότητας του οίνου, ενώ η διάρκεια ωρίμανσης, το είδος και τα χαρακτηριστικά του περιέκτη ωρίμανσης σε πολλές χώρες ρυθμίζεται από τη νομοθεσία. Ο σκοπός αυτής της διατριβής ήταν να αξιολογηθεί η πιθανότητα χρήσης της φασματοσκοπίας υπερύθρου με μετασχηματισμό Fourier (FT-IR) στον έλεγχο αυθεντικότητας οίνων ανάλογα με το είδος του περιέκτη και το χρόνου ωρίμανσης, και παράλληλα να γίνει περισσότερο κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο το είδος του περιέκτη επηρεάζει την αίσθηση στυπτικότητας. H φασματοσκοπία υπερύθρου με μετασχηματισμό Fourier έχει α ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Wine maturation is a complex procedure that involves numerous chemical reactions, which ultimately have an effect on wine quality. These reactions are gravely influenced by the type of medium in contact with the wine, but also by the time of contact. As there is no chemical analysis to provide answers on the optimum time of maturation, this decision is based mostly on the increase of astringency of the wine, while in some countries there are strict regulations regarding the time of maturation, the types of wood allowed in wine maturation as well as the use of oak chips. The objective of this study was to evaluate the feasibility of Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FT-IR) in wine authentication during maturation in terms of type of container and time of contact and to deepen our knowledge on the way the type of container affects the astringency sensation. FT-IR has been highlighted as a valuable tool for classification purposes, and its simple and cost-effective nature makes it ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/46542
ND
46542
Εναλλακτικός τίτλος
Monitoring wine maturation with alternative chemical analytical methods: prospects and challenges
Συγγραφέας
Μπασαλέκου, Μαριάνθη του Γεώργιος
Ημερομηνία
2019
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Τροφίμων Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης. Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου
Εξεταστική επιτροπή
Καλλίθρακα Σταματίνα
Κοτσερίδης Γεώργιος
Παππάς Χρήστος
Ταραντίλης Πέτρος
Οικονόμου Αναστάσιος
Σπύρου Απόστολος
Παρασκευόπουλος Ιωάννης
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και Κτηνιατρική
Άλλες Γεωπονικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Οίνος; Πιστοποίηση αυθεντικότητας; Ταννίνες; Φασματοσκοπία Fourier; Βαρέλι; Ωρίμανση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
143 σ., πιν., σχημ., γραφ.
Ειδικοί όροι χρήσης/διάθεσης
Το έργο παρέχεται υπό τους όρους της δημόσιας άδειας του νομικού προσώπου Creative Commons Corporation:
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.