Ανάπτυξη και μελέτη υλικών με έξυπνες ιδιότητες για δυνητική τους χρήση στη συσκευασία τροφίμων

Περίληψη

Ο γενικός στόχος της παρούσας εργασίας ήταν η ανάπτυξη, χαρακτηρισμός ή/και μελέτη καινοτόμων αισθητήρων και παραγόντων δέσμευσης (scavengers) οι οποίοι μπορούν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν σε «έξυπνα» υλικά συσκευασίας τροφίμων.Η παρούσα Διδακτορική Διατριβή χωρίζεται σε δύο κύρια μέρη. Στο πρώτο μέρος, το οποίο αποτέλεσε και μέρος ερευνητικής δραστηριότητας στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Nanobarrier», επικεντρωθήκαμε στην ανάπτυξη/μελέτη/διερεύνηση θερμοκρασιακών αισθητήρων και ουσιών που δρουν ως παράγοντες δέσμευσης Ο2/υγρασίας, και στην εκτενή μελέτη/διερεύνηση του ασκορβικού οξέος (βασικού συστατικού των παραπάνω αισθητήρων / παραγόντων δέσμευσης). Προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των καταναλωτών στην περίπτωση της δυνητικής αποδέσμευσης των αισθητήρων/scavengers στο τρόφιμο, η μελέτη αποδέσμευσης κρίθηκε απαραίτητη. Στο πλαίσιο αυτό, η ταχεία οξείδωση του ασκορβικού οξέος μπορεί να αναδείξει τη μελέτη της δυνητικής του αποδέσμευσης ως μια ιδιαίτερη πρόκληση. Όσον αφορά στη ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The general aim of the present Thesis was the development, characterization or/and study of novel sensors and scavengers that could be potentially used in “smart” food packaging materials. The Thesis is divided in two main sectors. In the first one, which constituted research activities of the Research Project “Nanobarrier”, we focused on the development/study of temperature sensors and O2/moisture scavengers and in the meticulous investigation of ascorbic acid, a basic component of the temperature sensors and O2/moisture scavengers. In order to ensure the consumers’ health safety in the case of a potential migration of the sensors/scavengers into food, migration release study was also performed. The easy oxidation of ascorbic acid, however, could lead to bottlenecks concerning its migration release study. To that end, several parameters were examined. In terms of the development of novel O2/moisture scavengers, iron(II) based oxygen/moisture scavengers were proposed and their oxygen/m ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/45806
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/45806
ND
45806
Εναλλακτικός τίτλος
Development and study of materials with 'smart' properties for their potential use in food packaging
Συγγραφέας
Λαδά, Ζωή του Γεώργιος
Ημερομηνία
2019
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Πατρών. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Βογιατζής Γεώργιος
Περλεπές Σπυρίδων
Μπόκιας Γεώργιος
Παπαθεοδώρου Γεώργιος
Ταγκούλης Βασίλειος
Σαλίφογλου Αθανάσιος
Μήλιος Κωνσταντίνος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Λέξεις-κλειδιά
Αισθητήρες; Υλικά συσκευασιών τροφίμων; Παράγοντες δέσμευσης Fe(II); Ασκορβικό οξύ; Θερμοκρασιακώς εξαρτώμενη φασματοσκοπία Raman
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
13, xix, 300 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)