Εφαρμογή και ανάπτυξη μεθόδων φασματοσκοπίας απορρόφησης και φθορισμού στη μελέτη κρητικών ποικιλιών οίνου

Περίληψη

Στην παρούσα διδακτορική διατριβή μελετήθηκαν δείγματα από Ελληνικές-Κρητικές ποικιλίες οίνου (Δαφνί, Βηλάνα, Κοτσιφάλι και Μαντηλάρι) προερχόμενα από δύο σοδειές (2012 και 2013). Τα δείγματα εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της παλαίωσης τους σε διαφορετικούς περιέκτες (ανοξείδωτες δεξαμενές, ανοξείδωτες δεξαμενές με ρινίσματα Γαλλικής δρυός, βαρέλι από ξύλο Γαλλικής δρυός, βαρέλι από ξύλο ακακίας, βαρέλι από ξύλο Αμερικανικής δρυός και βαρέλι από ξύλο καστανιάς) σε χρόνους ωρίμανσης των 3, 6, 9 και 12 μηνών. Για τη μελέτη τους χρησιμοποιήθηκαν οι φασματοσκοπικές τεχνικές της απορρόφησης στο υπεριώδες (UV), ορατό (Visible) και εγγύς υπέρυθρο (NIR), καθώς και η τεχνική του φθορισμού. Αρχικά αναπτύχθηκε μία συγκεκριμένη διαδικασία αποθήκευσης, προ-επεξεργασίας και μέτρησης των δειγμάτων. Στη συνέχεια μελετήθηκαν παράγοντες όπως η μεταβολή του pH στον οίνο και η επίδραση της στα αποτελέσματα των μετρήσεων της απορρόφησης και του φθορισμού. Ο βασικός ερευνητικός στόχος της διατριβής ήταν η δι ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Within the framework of the present dissertation, typical Cretan Wines were investigated. Wine samples came from the vinification of four indigenous Cretan grape varieties (Dafni, Vilana, Kotsifali and Mantilari) after their cultivation in two different harvest periods (2012 and 2013). Analysis of the samples was implemented during their maturation in different types of containers (stainless steel barrels, stainless steel barrels with oak chips and wooden barrels made of American οak, Acacia, French οak and Chestnut) at different stages of 3, 6, 9 and 12 months. UV, VIS, NIR absorption spectroscopy and Fluorescence spectroscopy were used for the analysis of the samples. Initially, a specific procedure of storage, pre-treatment and measurement was developed. Factors such as change in wine pH and its impact on the absorption and fluorescence spectral data were investigated. The main purpose of this research has been to explore the potential of simple spectroscopic techniques in wine anal ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/41244
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/41244
ND
41244
Εναλλακτικός τίτλος
Application and development of spectroscopic techniques in monitoring of cretan wines
Συγγραφέας
Πουλάκης, Εμμανουήλ (Πατρώνυμο: Γεώργιος)
Ημερομηνία
2017
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας Φυσικοχημείας
Εξεταστική επιτροπή
Άγγλος Δημήτριος
Βελεγράκης Μιχαήλ
Σπύρος Απόστολος
Κιτσόπουλος Θεοφάνης
Μιχαλόπουλος Νικόλαος
Περγαντής Σπυρίδων
Σαμαρτζής Πέτρος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Λέξεις-κλειδιά
Φασματοσκοπία Aπορρόφησης; Φασματοσκοπία φθορισμού; Οίνος; Χημειομετρία; Xαρακτηριστικά Οίνου; Ανάλυση κύριων συνιστωσών; Τεχνική Μερικών Ελαχίστων Τετραγώνων; Ανάλυση Παράλληλων Παραγόντων
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
175 σ., εικ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.
Ειδικοί όροι χρήσης/διάθεσης
Το έργο παρέχεται υπό τους όρους της δημόσιας άδειας του νομικού προσώπου Creative Commons Corporation:
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)