Συμπεριφορά και παρεμπόδιση του Listeria monocytogenes κατά την επεξεργασία και συντήρηση φιλέτων καπνιστής πέστροφας

Περίληψη

Από τα σημαντικότερα αγροτικά προϊόντα που παράγει η Ελλάδα είναι τα αλιευτικά προϊόντα. Πρόκειται για τρόφιμα ευαλλοίωτα λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά που είναι δυνατό να επιμολυνθούν με παθογόνους μικροοργανισμούς σε διάφορα στάδια της παραγωγικής τους αλυσίδας από το περιβάλλον, τον άνθρωπο, τον εξοπλισμό και τους χώρους επεξεργασίας με αποτέλεσμα να καταστούν επικίνδυνα. Το L. monocytogenes, είναι ένα τροφιμογενές παθογόνο βακτήριο και μπορεί να απαντάται σε μια ευρεία γκάμα τροφίμων, επιβιώνει των διάφορων επεξεργασιών (κατάψυξη, αλάτιση, θερμική επεξεργασία) έχοντας ως κυριότερη πηγή τα ήπια επεξεργασμένα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (RTE). Πολλές κατηγορίες τροφίμων και αλιευτικών προϊόντων έχουν συσχετιστεί επιδημιολογικά με σποραδικές περιπτώσεις λιστερίωσης. Τα φιλέτα καπνιστής πέστροφας (θερμής κάπνισης), ανήκουν στα ήπια θερμικώς επεξεργασμένα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη του L. monocytogenes και ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Fishery products represent one of the most important agricultural products that Greece produces. Seafood is perishable due to their high nutritional value and can be contaminated with pathogenic micro-organisms at various stages of their production chain, from the environment, humans, equipment and treatment areas, making them dangerous for consumption. L. monocytogenes is a ubiquitous Gram-positive, foodborne pathogenic bacterium that can be found in a wide range of foods and can survive under various treatments (freezing, salting, heat treatment). It is estimated that the main source of contamination is mildly processed ready-to-eat foods (RTE). Many categories of food and fishery products have been epidemiologically associated with sporadic cases of listeriosis. Hot smoked trout fillets belong to mild heat-treated ready-to-eat foods that can support the growth of L. monocytogenes and have been the main subject of study of the current PhD thesis. In particular, the present PhD thesis ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/48571
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/48571
ND
48571
Εναλλακτικός τίτλος
Behavior and inhibition of Listeria monocytogenes during the processing and preservation of smoked trout fillets
Συγγραφέας
Οικονόμου, Σωτήριος του Ιωάννης
Ημερομηνία
2020
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Γεωπονικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος
Εξεταστική επιτροπή
Μποζιάρης Ιωάννης
Σκανδάμης Παναγιώτης
Αργυρίου Αναγνώστης
Κορμάς Κωνσταντίνος
Γκιαούρης Ευστάθιος
Καρατζάς Κίμων - Ανδρέας
Στρατάκος Αλέξανδρος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΒιολογία
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονία, Δασολογία και Αλιεία
Λέξεις-κλειδιά
Listeria monocytogenes; Βιοϋμένια; Καπνιστή πέστροφα; Ωσμωτική καταπόνηση; Θερμική επεξεργασία; Υψηλή υδροστατική πίεση; Υγρός καπνός; Μικροβιακός ανταγωνισμός; MALDI-Tof MS
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
7, xxviii, 314 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)