Εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών στην παραγωγή προβιοτικών τροφίμων και in vivo έλεγχος της προβιοτικής δράσης

Περίληψη

Σκοπός της διατριβής ήταν η ανάπτυξη νέων προβιοτικών προϊόντων με ακινητοποιημένες καλλιέργειες σε φυσικούς φορείς. Γι’ αυτό διερευνήθηκαν (α) in vivo για προβιοτικές ιδιότητες κύτταρα L. plantarum 2035 και L. plantarum ACA-DC 2640, (β) η παραγωγή προβιοτικών καλλιεργειών σε τυρόγαλα, (γ) η ακινητοποίηση προβιοτικών καλλιεργειών σε φυσικούς φορείς, (δ) η ξήρανση υγρών προβιοτικών καλλιεργειών, (ε) η επίδραση θερμοκρασίας αποθήκευσης στη βιωσιμότητα προβιοτικών καλλιεργειών, (στ) η επίδραση ακινητοποίησης και ξήρανσης στη μεταβολική δραστικότητα και στο προφίλ πτητικών ενώσεων ζυμωμένων προϊόντων γάλακτος, και (ζ) η καταλληλότητα ακινητοποιημένων προβιοτικών καλλιεργειών στην παραγωγή τροφίμων. Ειδικότερα, 24h μετά από εφάπαξ ή καθημερινή χορήγηση τα στελέχη L. plantarum 2035 και L. plantarum ACA-DC 2640 ταυτοποιήθηκαν με multiplex PCR σε ανώτατα επίπεδα ≥ 7 logcfu/g σε κόπρανα, εντερικό περιεχόμενο ή εντερικό ιστό τυφλού και κόλου. Κατά την παραγωγή κυττάρων L. casei ATCC 393 σε τυρόγ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The aim of the PhD thesis was the development of new probiotic food products with immobilized cells on natural supports. The above accomplishment include a) in vivo investigation of the probiotic properties of the strains L.plantarum 2035 and L. plantarum ACA-DC 2640, b) examination of biomass production of probiotic cells using whey, c) immobilization of probiotic cells on natural supports, d) production of dried cultures, e) investigation of the effect of temperature storage on cell viability, f) examination of the effect of immobilization and drying on the fermentation efficiency and on the aromatic profile of fermented milk products, and g) evaluation of using immobilized probiotic cells for food production.Initially, 24h after single-dose or daily administration the strains L. plantarum 2035 and L. plantarum ACA-DC 2640 were detected through multiplex PCR at levels ≥ 7 logcfu/g in feces, cecal or colon fluids or intestinal tissues.Throughout the production of L. casei ATCC 393 bio ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/44942
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/44942
ND
44942
Εναλλακτικός τίτλος
Application of innovative technologies in the production of probiotic foods and in vivo investigation of probiotic properties
Συγγραφέας
Σανταρμάκη, Βαλεντίνη του Αντώνιος
Ημερομηνία
2018
Ίδρυμα
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής
Εξεταστική επιτροπή
Κουρκουτάς Ιωάννης
Υψηλάντης Πέτρος
Τάσσου Χρυσούλα
Χλίχλια Αικατερίνη
Γαλάνης Αλέξιος
Μπεζιρτζόγλου Ευγενία
Καραθάνος Βάιος
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες Υγείας
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά
Ακινητοποιημένα κύτταρα; Προβιοτικά; Φυσικοί φορείς ακινητοποίησης; Πρεβιοτικά; Διαχείριση τυρογάλακτος; Προβιοτικά συστατικά τροφίμων
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
340, εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)