Μηχανισμοί δράσης προβιοτικών μικροοργανισμών σε in vitro και in vivo συστήματα

Περίληψη

Ο όρος προβιοτικός χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να περιγράψει ουσίες που παράγονται από κάποιο μικροοργανισμό και οι οποίες επηρεάζουν ευεργετικά τον ξενιστή, βελτιώνοντας την εντερική μικροβιακή ισορροπία του (Fuller, 1989). Ακολούθησαν διάφορες μελέτες και προτάθηκαν αρκετοί ορισμοί για να καταλήξουμε στον επίσημο ορισμό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization - WHO) και τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization - FAO), ο οποίος ορίζει τα προβιοτικά ως «ζωντανούς μικροοργανισμούς οι οποίοι, όταν χορηγούνται σε κατάλληλη ποσότητα, προσφέρουν θετικές επιδράσεις στην υγεία του ξενιστή» (FAO/WHO, 2002). Οι μικροοργανισμοί που χρησιμοποιούνται πιο συχνά ως προβιοτικοί είναι κυρίως οξυγαλακτικά βακτήρια, του γένους Lactobacillus, και Bifidobacterium, καθώς επίσης και στελέχη του γένους Enterococcus. Κάθε νέο στέλεχος που απομονώνεται, θα πρέπει να διαθέτει ορισμένα χαρακτηριστικά. Αρχικά, λόγω του ότι ενσωματώνεται στα τρόφιμα, θα πρέ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The term probiotics was originally used to describe substances produced by a microorganism which could confer beneficial effect on the host by contributing to its intestinal flora balance (Fuller, 1989). Until then, several definitions were used to describe probiotics. However, the official definition, was given by the Food and Agriculture Organization (FAO) and World Health Organization (WHO) according to which probiotics are defined as “live microorganisms which when administered in adequate amounts confer a health benefit on the host. (FAO/WHO, 2002).The most commonly used probiotic strains include lactic acid bacteria (LAB), such as Lactobacillus, Bifidobacterium, as well as Streptococcus species. The novel potentially probiotic strains must possess certain characteristics, including acid tolerance and resistance to bile salt hydrolysis. Furthermore, the adhesion capacity of probiotics confers great advantage by increasing their interaction with the host, however this property is n ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/49222
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/49222
ND
49222
Εναλλακτικός τίτλος
Mechanisms of action of probiotic microorganisms in vitro and in vivo experimental systems
Συγγραφέας
Χονδρού, Πελαγία (Πατρώνυμο: Σταύρος)
Ημερομηνία
2021
Ίδρυμα
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής
Εξεταστική επιτροπή
Γαλάνης Αλέξιος
Σανδαλτζόπουλος Ραφαήλ
Ζουμπουρλής Βασίλειος
Μπεζιρτζόγλου Ευγενία
Χλίχλια Αικατερίνη
Παππά Αγλαία
Κολοβός Πέτρος
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας ➨ Επιστήμες υγείας, γενικά
Λέξεις-κλειδιά
Lactobacillus; Προβιοτικά; Προσκόλληση; Πολλαπλασιασμός; Ανοσοτροποποίηση; Μοντέλο ραχιαίου αεροθύλακα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)