Βιοδιεργασίες στην παραγωγή προβιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων με ακινητοποιημένα γαλακτικά βακτήρια σε πριβιοτικούς φορείς

Περίληψη

Στο εισαγωγικό μέρος της διδακτορικής διατριβής δίνονται στοιχεία που αφορούν στο γάλα, στα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα νέα τρόφιμα, στις μεθόδους ακινητοποίησης κυττάρων μικροοργανισμών, τους πριβιοτικούς φορείς ακινητοποίησης και τη λυοφιλίωση ως μέθοδο συντήρησης των μικροοργανισμών. Επίσης, γίνεται αναφορά στις κατηγορίες των γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς και στις μικροβιολογικές και βιοχημικές μεταβολές κατά την ωρίμανσή τους, τις αρχικές καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται καθώς και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη του αρώματος. Ο κύριος στόχος της διατριβής αυτής ήταν η παραγωγή νέων λειτουργικών γαλακτοκομικών προϊόντων με ενισχυμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και προβιοτικό χαρακτήρα για βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων αυτών καθώς και της υγείας του καταναλωτή. Σε αυτό το πλαίσιο, μελετήθηκε η παραγωγή προβιοτικών λευκών τυριών άλμης, προβιοτικών γιαουρτιών και προβιοτικού ξινογάλακτος με χρήση γαλακτικών βακτηρίων ακινητοποιημένων σε πριβιοτικούς φορείς. Οι φ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Worldwide food market is displaying an increased demand for functional foods that contain technologically developed novel ingredients that have beneficial health effects. In addition, new approaches have been developed in order to satisfy the consumer’s needs for healthier, safe and high quality dairy products. Probiotic dairy products are among the main suggested types of food that can provide numerous nutritional benefits to consumers. Various studies have reported that the use of probiotic bacteria, especially Lactobacilli strains, can offer health benefits to the host when administered at appropriate amounts (106-107 CFU/g). Thus, the main objective of the present thesis was the production of novel immobilized probiotic biocatalysts that can be used for functional dairy food production. More specifically, prebiotic carriers (wheat bran, delignified wheat bran, corn, sea buckthorn berries and yellow split peas) were used for the immobilization of lactobacilli and after that for the ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/40247
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/40247
ND
40247
Εναλλακτικός τίτλος
Bioprocesses for the production of probiotic dairy products with the use of immobilized cells on prebiotic carriers
Συγγραφέας
Τέρπου, Αντωνία (Πατρώνυμο: Χαράλαμπος)
Ημερομηνία
2017
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Πατρών. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Κανελλάκη Μαρία
Nigam Poonam-Sign-Nee
Κουρκουτάς Ιωάννης
Κουτίνας Αθανάσιος
Μπερζιτζόγλου Ευγενία
Μπεκατώρου Αργυρώ
Σουπιώνη Μαγδαληνή
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία
Λέξεις-κλειδιά
Προβιοτικά προϊόντα γάλακτος; Φέτα; Λευκά τυριά άλμης; Γιαούρτι; Ξινόγαλα; Ιπποφαές; Καλαμπόκι; Φάβα; Φλοιός σιταριού; Απολιγνινοποίηση; Ακινητοποίηση; L. casei ATCC393; L. paracasei K5
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xxx, 205 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)