Εφαρμογή και αξιολόγηση συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων και διαχείρισης ολικής ποιότητας σε μονάδες υγείας

Περίληψη

Σκοπός της διατριβής είναι η εφαρμογή των συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων καιη αξιολόγηση τους καθώς επίσης και μια γενικότερη αξιολόγηση των συστημάτων διαχείρισηςολικής ποιότητας στα ελληνικά νοσοκομεία. Πρόκειται για πολυκεντρική μελέτη εφαρμογήςκαι αξιολόγησης των συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων στα νοσοκομεία τουΝομού Αττικής. Πέρα από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, το ερευνητικό μέρος ξεκινάειαπό την μελέτη των συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων σε νοσηλευτικά ιδρύματακαι εξειδικεύεται στη διαχείριση ειδικών διαιτολογικών κινδύνων για τους νοσηλευόμενουςνεφροπαθείς. Όσο αφορά τη διαχείριση ολικής ποιότητας επικεντρώνεται μόνο στηναξιολόγηση των υπηρεσιών σίτισης και όχι στην εφαρμογή, καθότι η διαχείριση ολικήςποιότητας δεν εφαρμόζεται σε ελληνικά δημόσια νοσοκομεία. Στο πλαίσιο αυτό γίνεταιαξιολόγηση των υπηρεσιών σίτισης από ασθενείς και προσωπικό του τμήματος διατροφής σεελληνικά δημόσια νοσοκομεία και σε κάποια αντίστοιχα γερμανικά. Επίσης, πάλι ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The system of production and distribution of meals can have a significant impact on the foodintake of hospital patients who are likely to develop malnutrition. In hospitals, theconsequences of food borne infections can range from annoying to life-threatening for apatient, since they can lead up to death in vulnerable groups. The aim of the whole study wasto evaluate the satisfaction of the patients from the food services in Greek hospitals, theevaluation of food safety management systems implementation from the food servicepersonnel, as well as the general evaluation of the total quality management systems in Greekhospitals. Beyond the literature review, the research commences with the analysis of the foodsafety management systems in hospitals and becomes focused on the hazard analysis for thepatients that have particular nutritional requirements. Concerning the total qualitymanagement, the research deals only with the evaluation of the food services since there are noquality managemen ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/38888
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/38888
ND
38888
Εναλλακτικός τίτλος
Implementation and evaluation of food safety management systems and total quality management in hospital units
Συγγραφέας
Μέντζιου, Ειρήνη του Δημήτριος
Ημερομηνία
2016
Ίδρυμα
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Σχολή Επιστημών Υγείας & Αγωγής. Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής
Εξεταστική επιτροπή
Μπόσκου Γεώργιος
Τζιά Κωνσταντίνα
Πολυχρονόπουλος Ευάγγελος
Καραθάνος Βάϊος
Τσάκνης Ιωάννης
Βανταράκης Απόστολος
Καϊτελίδου Δάφνη
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΕπιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά
HACCP; Ποιότητα; Τμήμα Διατροφής; Νοσηλευτικά Ιδρύματα; Σίτιση ασθενών; Ειδικές δίαιτες
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
330 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Ειδικοί όροι χρήσης/διάθεσης
Το έργο παρέχεται υπό τους όρους της δημόσιας άδειας του νομικού προσώπου Creative Commons Corporation:
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)