Ταυτόχρονος φθορισμομετρικός προσδιορισμός βιογενών αμινών σε δείγματα τροφίμων με τις τεχνικές της υγρής χρωματογραφίας υψηλής πίεσης και των διαδοχικών εγχύσεων.

Περίληψη

Οι βιογενείς αμίνες, σε χαμηλές συγκεντρώσεις, είναι απαραίτητες για πολλές φυσιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Αντίθετα, σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να εμφανίσουν τοξική δράση, που καθορίζεται από την επιδεκτικότητα του κάθε ατόμου και την πιθανή παρουσία παραγόντων, που δρουν συνεργιστικά. Τα κλινικά συμπτώματα εμφανίζονται άμεσα και συνήθως είναι ήπια, ωστόσο έχουν αναφερθεί ακόμη και θανατηφόρα περιστατικά. Για το λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητη η ανάπτυξη ευαίσθητων, εκλεκτικών και αξιόπιστων μεθόδων ελέγχου των επιπέδων των βιογενών αμινών στα λεγόμενα τρόφιμα υψηλής επικινδυνότητας, όπως τα ιχθυηρά και τα τυριά, αλλά και σε τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης, όπως το γάλα. Στην παρούσα διατριβή αναπτύχθηκαν και βελτιστοποιήθηκαν χρωματογραφικές μέθοδοι για τον ταυτόχρονο προσδιορισμό μίγματος βιογενών αμινών σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, μετά από παραγωγοποίησή τους με ναφθαλινο-2,3-δικαρβοξαλδεΰδη. Κατά την ανάπτυξη των μεθόδων, μελετήθηκαν και βελτιστοποιήθηκαν οι σ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Biogenic amines (BΑs), at low concentrations levels, are essential for a variety of physiological functions in human. On the contrary, at high concentration levels BAs could exhibit toxic effects, which are determined by the susceptibility of the individual and the possible presence of factors that act synergistically. The clinical symptoms appear immediately and are usually mild, but even fatalities have been reported. For this reason, it is necessary to develop sensitive, selective and reliable methods for controlling the levels of biogenic amines in food of high risk, such as seafood and cheeses, but also in food widely consumed, such as milk. In this thesis, chromatographic methods for the simultaneous determination biogenic amines mixtures in foodstuffs, after derivatization with naphthalene-2,3-dicarboxaldehyde (NDA), were developed and optimized. For this reason, the conditions of chromatographic separation, derivatization reaction and fluorescence detection were studied and opt ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/30475
ND
30475
Εναλλακτικός τίτλος
Simultaneous fluorimetric determination of biogenic amines in food samples by high pressure liquid chromatography and sequential injection analysis
Συγγραφέας
Νότου, Μαρία Αντώνιος
Ημερομηνία
2013
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας Φυσικής, Αναλυτικής και Περιβαλλοντικής Χημείας. Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Ζώτου Αναστασία-Στέλλα
Θεμελής Δημήτριος
Στράτης Ιωάννης
Βουλγαρόπουλος Αναστάσιος
Γηρούση Στυλιανή
Οικονόμου Αναστάσιος
Τζαναβάρας Παρασκευάς
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Βιογενείς αμίνες; Ναφθαλινο-2,3-δικαρβοξαλδεΰδη; Υγρή χρωματογραφία υψηλής πίεσης (HPLC); Τεχνική διαδοχικών εγχύσεων δείγματος σε ροή
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
391 σ., πιν., σχημ.