Ανάπτυξη μεθόδων προσδιορισμού ιχνοστοιχείων σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης με την τεχνική της φασματοσκοπίας ατομικής εκπομπής επαγωγικά συζευγμένου πλάσματος

Περίληψη

Στο πλαίσιο της διατριβής αυτής, αναπτύχθηκαν και βελτιστοποιήθηκαν αναλυτικές μέθοδοι για την ανάλυση βασικών φυτικών τροφών, όπως δημητριακών, όσπρίων και ξηρών καρπών. Αναπτύχθηκε μια απλή και εύκολη διαδικασία: (0,5 g δείγματος + με ή χωρίς H2O2 και HNO3/H2SO4) για την υγρή πέψη και (3,0 g δείγματος + με ή χωρίς HNO3 και αιθανολικό διάλυμα Mg(NO3)2) για την τεφροποίηση. Η μέθοδος έχει ικανοποιητική ακρίβεια (σχετικό λάθος < 15 %), πιστότητα (RSD < 9 %), χαμηλά όρια ανίχνευσης (< 0,8 μg g-1), και είναι γρήγορη (< 1 - 2 h). Επιτυγχάνεται ο πολυστοιχειακός προσδιορισμός κύριων (Cr, Cu, Fe, Mg, Mn, Zn), δευτερευόντων (Ag, Al, Ba, Bi, Ga, In) και τοξικών (Cd, Pb) ιχνοστοιχείων στα δημητριακά, όσπρια και δείγματα ξηρών καρπών με την τεχνική ICP-AES. Σε αυτή τη μελέτη, τέσσερις διαφορετικές διαδικασίες χώνεψης μελετήθηκαν και εκτιμήθηκαν για την ακρίβειά τους όσον αφορά στην επίδραση τους στον προσδιορισμό των περισσότερων στοιχείων στα δείγματα που υπάρχουν στο εμπόριο. Αυτές οι μέθοδ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

- In this contribution, different digestion procedures were thoroughly investigated and accurately evaluated with respect to their effect on the analysis of the most commonly consumed commercial food samples. After preliminary study of CRM’s, the four most effective procedures (two wet digestion and two dry ashing methods) that gave complete sample dissolutions (analyte transfer into solution) were selected and further developed for simultaneous determination of essential (Cr, Cu, Fe, Mg, Mn, Zn), non-essential (Ag, Al, Ba, Bi, Ga, In) and toxic (Cd, Pb) trace elements in cereal, legume and nut samples by ICP-AES (Perkin-Elmer Optima 3100XL with axial viewing). These included wet digestion with HNO3/H2SO4 and HNO3/H2SO4/H2O2, and dry ashing with Mg(NO3)2 and Mg(NO3)2/HNO3. 2- The selected procedures are proved to be simple (easy procedures: 0.5 g sample + with or without H2O2 and HNO3/H2SO4 for wet digestion and 3.0 g sample + with or without HNO3 and ethanolic solution of Mg(NO3)2 for ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/15137
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/15137
Εναλλακτικός τίτλος
Development of methods of determination of trace elements in food of phytogenic origin by inductively coupled plasma atomic emission spectroscopy
Συγγραφέας
Awad, Momen
Ημερομηνία
2006
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας Φυσικής, Αναλυτικής και Περιβαλλοντικής Χημείας. Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Στρατής Ιωάννης
Βουλγαρόπουλος Αναστάσιος
Παπαδογιάννης Ιωάννης
Καλοκαιρινός Αντώνης
Ζαχαριάδης Γεώργιος
Ανθεμίδης Αριστείδης
Σαμανίδου Βικτώρια
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Ιχνοστοιχεία; Προσδιορισμός; Τρόφιμα φυτικής προέλευσης; Πιστοποιημένα υλικά αναφοράς; Πειραματικός σχεδιασμός; Διαδικασίες πέψης; Βελτιστοποίηση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
243 σ., εικ.