Επίδραση του σωματικού βάρους σφαγής και του φύλου στην ποιότητα του σφάγιου και του κρέατος αρνιών φυλής Χίου

Περίληψη

Σκοπός της εργασίας ήταν η μελέτη της επίδρασης του βάρους σφαγής και του φύλου στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σφάγιου και του κρέατος αρνιών φυλής Χίου.Επιλέχθηκαν 27 θηλυκοί και 27 αρσενικοί αμνοί φυλής Χίου, μετά τον απογαλακτισμό, μέσου βάρους 16,7 Kg και χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες. Ακολούθησαν ατομική διατροφή και σφάγησαν στα 25, 30 και 35 Kg.Μετά τη σφαγή εκτιμήθηκε το βάρος, και η σύσταση του σφάγιου, η απόδοσή του, το μήκος του, το μήκος κορμού, η περίμετρος μηρού και η επιφάνεια επιμήκους ραχιαίου μυός. Επιπλέον εκτιμήθηκε το βάρος και η σύσταση των επιμέρους τεμαχίων του (μηρός, οσφύς, κοιλιά, στήθος, πλευρές, ωμοπλάτη, τράχηλος). Τέλος, απομονώθηκαν οι μύες υπακάνθιος, υπερακάνθιος, επιμήκης ραχιαίος, επιμήκης οσφυϊκός, ημιμεμβρανώδης και τετρακέφαλος προκειμένου να εκτιμηθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρέατος. Συγκεκριμένα, μετρήθηκαν το pH24, οι παράμετροι χρώματος L*, a* και b*, η συγκέντρωση μυοσφαιρίνης, το ποσοστό πρωτεΐνης, λίπους, κολλαγόνου και η Ι.Σ.Ν ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The objective was to determine the influence of slaughter weight and sex on carcass and meat quality traits of Chios lambs.Twenty seven (27) female and Twenty seven (27) male lambs of Chios breed were selected after weaning, of average weight 16,7 Kg, and were divided randomly into three groups. During fattening feed was offered individually. They were slaughtered at 25, 30 and 35 Kg.After slaughter, weight and carcass composition, its yield, its length, shank length, thigh perimeter and surface of Longissimus dorsii muscle were estimated. Furthermore weight and composition of individual parts (leg, loin, flank, breast, ribs, shoulder, neck) were estimated. Muscles supraspinatus, infraspinatus, longissimus dorsii, longissimus thoracis semimembranosus and quadriceps fermoris were isolated in order to assess the quality of meat. Specifically, pH24, color parameters L *, a * and b *, concentration of myoglobin, protein, fat, and collagen percentage and W.H.C. were measured. Also, the leng ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/28750
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/28750
ND
28750
Εναλλακτικός τίτλος
Effect of slaughter weight and sex on carcass and meat quality traits of Chios lambs
Συγγραφέας
Τσολακίδη, Κατερίνα (Πατρώνυμο: Σωτήριος)
Ημερομηνία
2008
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Επιστήμης Ζωϊκής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών. Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας
Εξεταστική επιτροπή
Ρογδάκης Εμμανουήλ
Δεληγεώργης Στυλιανός
Μπιζέλης Ιωσήφ
Παπουτσόγλου Σωφρόνιος
Ζέρβας Γεώργιος
Πολίτης Ιωάννης
Πανοπούλου Ελευθερία
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΚτηνιατρική
Λέξεις-κλειδιά
Αρνιά φυλής Χίου; Ποιότητα κρέατος; Ποιότητα σφαγίου; Φύλο αρνιού; Βάρος σφαγής
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
137 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)