Ανίχνευση και ποσοτικός προσδιορισμός γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (GMO'S) σε τρόφιμα και ζωοτροφές που περιέχουν καλαμπόκι και σόγια

Περίληψη

Με τον όρο γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και ζωοτροφές φυτικής προέλευσης εννοούμε τρόφιμα και ζωοτροφές των οποίων το γενετικό υλικό (DNA) έχει υποστεί τροποποίηση ύστερα από εισαγωγή μέσα σε αυτό γενετικού υλικού που προέρχεται από άλλους οργανισμούς, μικρό- και μεγάλο-οργανισμούς (GMMO’s ή GMO’s). Αυτή η τροποποίηση έχει ως αποτέλεσμα τη μεταβολή ορισμένων ιδιοτήτων και φυσικών χαρακτηριστικών των φυτών από τα οποία προέρχονται τα τρόφιμα και οι ζωοτροφές, έτσι ώστε αυτά να καθίστανται π.χ. ανθεκτικά στους ψεκασμούς από ζιζανιοκτόνα και σε ακραίες καιρικές συνθήκες, γεγονός που συντελεί στη μείωση της ζημίας και των εργατικών κοστών, στην αύξηση της παραγωγής σε μικρότερο χρονικό διάστημα και γενικότερα στα υψηλότερα οικονομικά οφέλη. Πιο αναλυτικά στη συγκεκριμένη έρευνα μελετάται η ανίχνευση και ο ποσοτικός προσδιορισμός γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού, που έχει υποστεί γενετική τροποποίηση με το μικροοργανισμό Bacillus thuringiensis 176 (Bt-176 Maize), και γενετικά τροποποιη ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

As genetically modified food and feedstuffs of plant origin, we mean food and feedstuffs with modified genetic material by insertion of genetic material from other organisms, micro- or mega- organisms (GMMO’s or GMO’s). This modification effects on plant characteristics in a way that they become resistant in weed killer spraying and in extreme weather conditions, in subsequence with reduction of damage and labor costs and increment of leverage and benefits. Specifically, in the present study is considered the detection and the quantification of genetically modified maize with the microorganism Bacillus thuringiensis 176 (Bt-176 Maize), and the detection and quantification of genetically modified soya resistant in weed killer Roundup (Roundup Ready Soya). The aim of the present study was: a) the detection and quantification of genetically modified organisms (GMO’s) in raw or processed foods containing maize, b) the detection and quantification of genetically modified organisms (GMO’s) i ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/25875
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/25875
ND
25875
Εναλλακτικός τίτλος
Detection and quantification of genetically modified organisms (GMO'S) in foods and feedstuffs containing maize and soya
Συγγραφέας
Μπασέας, Διονύσιος του Παναγιώτης
Ημερομηνία
2008
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Ιατρικής. Τμήμα Ιατρικής. Τομέας Λειτουργικός - Κλινικοεργαστηριακός. Εργαστήριο Μικροβιολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Ευαγγέλου Άγγελος
Μαυρίδης Ανέστης
Στεφάνου-Λεβειδιώτου Σταματίνα
Παπαδοπούλου Χρυσάνθη
Βεζυράκη Πατρώνα
Χαλιάσος Νικόλαος
Χρήστου Λεωνίδας
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΒασική Ιατρική
Λέξεις-κλειδιά
Γενετικά τροποιημένοι οργανισμοί; Σόγια; Καλαμπόκι; Ποσοτικός προσδιορισμός; Τρόφιμα; Ζωοτροφές; Αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
152 σ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)