Επίδραση πεπτιδίων γάλακτος στην απορρόφηση σιδήρου

Περίληψη

Το αγελαδινό γάλα παρέχει σίδηρο χαμηλής βιοδιαθεσιμότητας και παρεμποδίζει την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου από ένα γεύμα. Ωστόσο, πεπτίδια που απελευθερώνονται κατά την ενζυματική πέψη του γάλακτος είναι πιθανό να αυξάνουν την απορρόφηση του σιδήρου. Δεν υπάρχει πλήρης επιστημονική τεκμηρίωση σχετικά με την επίδραση που ασκούν στην απορρόφηση του σιδήρου, πεπτίδια που απελευθερώνονται κατά την γαστρεντερική πέψη του γάλακτος. Στόχος της διατριβής ήταν η διερεύνηση της επίδρασης πεπτιδικών κλασμάτων γάλακτος στην απορρόφηση του σιδήρου. Οι επιμέρους στόχοι ήταν: α) η απομόνωση πεπτιδικών κλασμάτων μετά από in vitro πέψη αγελαδινού γάλακτος, μέσω χρωματογραφίας διήθησης πηκτής, β) η εξέταση της επίδρασης των πεπτιδικών κλασμάτων στη διαλυτότητα του σιδήρου σε pH που προσομοιάζει το γαστρεντερικό περιβάλλον, γ) η μελέτη της επίδρασης αυτών των κλασμάτων στη πρόσληψη σιδήρου από Caco-2 κύτταρα και στην γονιδιακή έκφραση του DMT1, ο οποίος είναι μεταφορέας σιδήρου στο εντεροκύτταρο δ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Bovine milk provides iron of low bioavailability and inhibits absorption of nonheme iron present in a meal, but small peptides released during proteolytic digestion are thought to have a promoting effect on iron absorption. There is little knowledge on the effect of peptides, released during the gastrointestinal digestion of milk, on the bioavailability of iron. Our overall objective was to investigate whether peptidic fractions isolated during the in vitro digestion of milk have a promoting effect on iron absorption. The specific objectives were a) to isolate peptidic fractions following the in vitro digestion of cow’s milk, using gel filtration b) to test the effect of peptidic fractions on iron solubility at pH that simulates the gastrointestinal environment c) to study the effect of these fractions on iron uptake by Caco-2 cells and on gene expression of DMT1, a transporter of iron d) to predict the bioavailability of iron from foods (milk, infant fruit or vegetable meal) that are ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/17195
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/17195
Εναλλακτικός τίτλος
Effect of milk peptides on iron absorption
Συγγραφέας
Αργύρη, Κωνσταντίνα Δημήτριος
Ημερομηνία
2008
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Εργαστήριο Χημείας και Ανάλυσης Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Καψοκεφάλου Μαρία
Κωμαΐτης Μιχαήλ
Πολίτης Ιωάννης
Ζαμπέλας Αντώνης
Καμιναρίδης Στέλιος
Κανδαράκης Ιωάννης
Φερδερίγος Νικόλαος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργική Βιοτεχνολογία
Λέξεις-κλειδιά
Σίδηρος; Πεπτίδια; Πεπτίδια γάλακτος; Σίδηρος, Δείκτες βιοδιαθεσιμότητας; Σίδηρος, Διαλυτότητα; Κύτταρα CACO - 2; Μέθοδος ανασύστασης αιμοσφαιρίνης
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
141 σ., εικ.