Πεπτικότητα χαμηλής αποδομησιμότητας πρωτεϊνικών πηγών και επίδρασή τους στην πεπτικότητα και θρεπτική αξία σιτηρεσίων προβάτων

Περίληψη

Η παρούσα διατριβή περιελάμβανε την εκπόνηση τεσσάρων in vivo πειραμάτων πεπτικότητας, και ενός πειράματος συγκριτικής διατροφής. Το ένα από τα πειράματα πεπτικότητας είχε ως σκοπό τον προσδιορισμό, in vivo, των συντελεστών πεπτικότητας των θρεπτικών συστατικών των πειραματικών ζωοτροφών (σογιάλευρο, πίτυρα σίτου, γλουτένης 60%, κτηνοτροφικής γλουτένης και βαμβακόπιτας) και πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της διαφοράς σε ένα σχέδιο λατινικού τετραγώνου 5x5. Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος, η πλήρης αντικατάσταση του σογιαλεύρου από γλουτένη 60%, είναι εφικτή, ακόμα και όταν αυτό συμμετέχει στο σιτηρέσιο σε ποσοστό 25%, ενώ το σογιάλευρο εμφανίζει υψηλότερη πεπτικότητα της Ξ.Ο, της Ο.Ο και των Α.Ο από τα πίτυρα σίτου και την κτηνοτροφική γλουτένη, καθώς και των Ε.Ν.Ε.Ο από όλες τις δοκιμαζόμενες πρωτεϊνικές πηγές. Ακόμα, η πεπτικότητα των Ι.Ο του σογιαλεύρου είναι υψηλότερη από την αντίστοιχη των πιτύρων σίτου. Επίσης, η γλουτένη 60% εμφανίζει υψηλότερη πεπτικότητα ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Four in vivo digestion trials, and one comparative lactation trial were conducted to evaluate the effects of corn gluten meal (CGM) and corn gluten feed (CGF) on nutrient digestibility of sheep diets, as though as on milk production and synthesis, and some blood metabolites. At the by difference 5x5 digestibility trial, the 1st ration contained soybean meal (SBM), the 2nd CGM, the 3rd wheat bran (WB), the 4th CGF and the 5th cotton seed cake (CSC). Statistical analysis, performed using S.Plus and means comparison using LSD (P<0.05), revealed that: 1) SBM has higher digestibility of DM, OM and CP compared to WB and CGF, and higher NFE digestibility from other tested feeds, while CF digestibility of SBM is higher compared to WB, 2) CGM shows greater digestibility of DM compared to WB and higher OM and CP digestibility compared to WB and CGF, 3) CGF has higher OM and CF digestibility compared to WB, 4) CSC shows lower digestibility of OM, CP, NFE and GE in comparison to SBM, CGM, WB and C ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/14990
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/14990
Εναλλακτικός τίτλος
Digestibility of low degradable protein sources and their effect on nutrient digestibility and nutritive value of sheep diets
Συγγραφέας
Μήλης, Χρυσόστομος Βασίλειος
Ημερομηνία
2004
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών. Τμήμα Γεωπονίας
Εξεταστική επιτροπή
Λιαμάδης Δημήτριος
Καραλάζος Απόστολος
Ντότας Δημήτριος
Χατζηπαναγιώτου Αστέριος
Σινάπης Ευθύμιος
Νάστης Αναστάσιος
Φλώρου-Πανέρη Παναγιώτα
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Γεωργία, Δασοκομία, και Αλιεία
Λέξεις-κλειδιά
Πρόβατα; Πεπτικότητα; Πρωτεϊνική πηγή; Ινώδεις ουσίες συμπυκνωμένων τροφών; Λυσίνη; Γάλα προβατίνων; Μεταβολιτές ορού αίματος; Χονδροειδής τροφή
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
151 σ., εικ.