Ποιοτική αξιολόγηση και μεταποίηση της σάρκας της τσιπούρας (Sparus aurata L.)

Περίληψη

Από το έτος 1992 μέχρι σήμερα, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση παραγωγής και εξαγωγής τσιπούρας στη Μεσόγειο αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο γενικότερα. Η τσιπούρα διατίθεται στην αγορά ολόκληρη, κυρίως νωπή (χρόνος συντήρησης 7 ημέρες περίπου) ή κατεψυγμένη. Η ραγδαία αύξηση της παραγωγής (κυρίως μεταξύ 1990-1995), σε συνδυασμό με την ανεπαρκή πολιτική διάθεσής της, είχε ως αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση των τιμών πώλησής της σε επίπεδο ιχθυοτροφείου. Διέξοδο στο πρόβλημα της συνεχούς αύξησης της παραγωγής των συγκεκριμένων ιχθύων και της διάθεσής τους μόνο στην πρωτογενή τους μορφή θα μπορούσε να αποτελέσει η μεταποίησή τους, με τη δημιουργία ενός νέου προϊόντος υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως είναι τα καπνιστά προϊόντα ιχθύων. Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η ποιοτική αξιολόγηση της σάρκας της νωπής τσιπούρας, η διερεύνηση για την επιλογή του πλέον κατάλληλου τρόπου τυποποίησης και συνολικού σχήματος κάπνισής της (αλάτισης, αποξήρανσης και κάπνισης), η παραγωγή του επιθυμητού προϊόντο ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Greece has been the leader in gilthead sea bream production and exportation in the Mediterranean and in E.U. as well, for last decade. Nowadays, more than 36.000 metric tons are produced annually (Aquamedia-F.E.A.P., 2002), the biggest part of which is offered as whole fresh seafood products, the self-life of which in ice storage is restricted to 7 days approximately. The production expansion of this species, especially between 1990 and 1995, has markedly changed the supply-demand equilibrium resulting, in combination with poor marketing, in a subsequent decrease of farm prices. Being available only as fresh fish the increasing quantity of this farm species cannot be easily absorbed. A solution to this problem could be the production and promotion of a new high added value new product, with high profit margins, such as a smoked, ready-to-eat, one, which would fulfill consumer’s present demands. The objective of this research was to contribute to the quality assessment of fresh gilthead ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Grecia, già dal 1992, occupa il primo posto della produzione ed esportazione dell’ orata nel bacino mediterraneo e generalmente in Europa. Il prodotto si offre intero, piuttosto fresco, la self-life di cui dura circa 7 giorni. Però, durante questo decennio è stata nottata una notevole, continua riduzione dei prezzi del prodotto, provocata dal continuo aumento dell’ offerta in connessione al povero marketing. Per affrontare questo problema, l’ orientamento dei produttori e degli investitori di questo settore dovrebbe ricadere verso la trasformazione di questi pesci e la produzione di un nuovo prodotto di grande valore addizionale, come sono i pesci affumicati (e.g. salmone). Scopo di questa ricerca è stato quello di contribuire alla valutazione della qualità dell’ orata fresca, di trovare le condizioni (di salagione, di essicazione e di affumicamento) più adatti per la produzione dell’ orata affumicata a caldo, di standardizzare la tecnologia di processo per il prodotto nuovo, di valuta ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/14758
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/14758
ND
14758
Εναλλακτικός τίτλος
Quality assessment and transformation of gilthead sea bream (Sparus aurata L.) flesh
Συγγραφέας
Βασιλειάδου, Σοφία του Πέτρος
Ημερομηνία
2002
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών. Τμήμα Κτηνιατρικής. Τομέας Υγιεινής και Τεχνολογίας Τροφίμων Ζωϊκής Προελεύσεως. Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων Ζωϊκής Προελεύσεως
Εξεταστική επιτροπή
Ψωμάς Ιωάννης
Φώτης Γεώργιος
Κοΐδης Παύλος
Μπλούκας Ιωάννης
Αμβροσιάδης Ιωάννης
Μπάτζιος Χρήστος
Μπότσογλου Νικόλαος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και Κτηνιατρική
Κτηνιατρική
Λέξεις-κλειδιά
Τσιπούρα; Βαθμός νωπότητας; Ποιοτική αξιολόγηση; Συσκευασία σε κενό; Συντήρηση; Διατηρησιμότητα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
213 σ., εικ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)