Αίτια θανάτων των αναπτυσσόμενων - παχυνόμενων χοίρων των ελληνικών βιομηχανικού τύπου εκτροφών

Περίληψη

Παρά τη θεαματική ανάπτυξη που γνώρισε η χοιροτροφία τις τελευταίες δεκαετίες, η διασφάλιση της υγείας των εκτρεφόμενων ζώων εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση, ιδιαίτερα σήμερα που η εντατικοποίηση της παραγωγής και η επικράτηση των βιομηχανικού τύπου εκμεταλλεύσεων, έχουν επιφέρει σημαντικές μεταβολές στις συνθήκες διαβίωσης και στα νοσολογικά προβλήματα των χοίρων. Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η αυξημένη θνησιμότητα των χοίρων, ιδιαίτερα κατά τα τελευταία στάδια της παραγωγικής τους ζωής, μπορεί να επιφέρει δραματική επιβάρυνση του κόστους παραγωγής και δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομικότητα των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων. Επιπλέον, σχετίζεται με αυξημένη ανάγκη χρήσης αντιμικροβιακών ουσιών, η οποία έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό σε ό,τι αφορά την “υγειονομική” ποιότητα των τροφίμων ζωικής προέλευσης και το δυνητικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Είναι προφανές ότι η γνώση των αιτίων θανάτων των αναπτυσσόμενων - παχυνόμενων χοίρων αποτελεί αναγκαία προϋπ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Despite the fact that swine production has undergone a spectacular development in the last decades, maintenance of a high health status herd is still the greatest challenge, especially today where intensification of production and predomination of industrial swine units have brought about significant changes in conditions of rearing and health problems of pigs. Undoubtedly, increased mortality during the last phases of production can have a dramatic impact on cost of production and the profitability of swine operations. Furthermore, it has been associated with the increased necessity for antimicrobial use, which has caused great concern about the hygienic quality of animal-origin food products and the potential risk for public health. Obviously, awareness of causes of death in growing and finishing pigs is considered essential for the planning and application of an integrated on-farm veterinary management programme in order to reduce losses and ensure the hygienic quality of pork meat. ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/14676
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/14676
Εναλλακτικός τίτλος
Causes of death in growing - finishing pigs on industrial pig farms in Greece
Συγγραφέας
Μπάλκαμος, Γεώργιος Κωνσταντίνος
Ημερομηνία
2004
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών. Τμήμα Κτηνιατρικής. Τομέας Κλινικών Μικρών και Μεγάλων Ζώων. Κλινική Παθολογίας των Παραγωγικών Ζώων
Εξεταστική επιτροπή
Κυριάκης Σπυρίδων
Σαουλίδης Κωνσταντίνος
Θεοδωρίδης Ιωάννης
Σπάης Αλέξανδρος
Μπάτζιος Χρήστος
Μπουρτζή-Χατζοπούλου Ελευθερία
Αλεξόπουλος Κωνσταντίνος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωργικές Επιστήμες
Κτηνιατρική
Λέξεις-κλειδιά
Χοίροι; Αναπτυσσόμενοι χοίροι; Παχυνόμενοι χοίροι; Αίτια θανάτων; Θνησιμότητα; Κτηνιατρική διαχείριση εκτροφών; Παράγοντες θνησιμότητας
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
217 σ., εικ.