ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΜΙΑΣ Β-ΓΛΥΚΟΣΙΔΑΣΗΣ ΚΑΙ ΜΙΑΣ Β-ΓΑΛΑΚΤΟΣΙΔΑΣΗΣ ΑΠΟ ΣΠΕΡΜΑΤΑ ΚΡΙΘΑΡΙΟΥ. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ ΣΤΗΝ ΥΔΡΟΛΥΣΗ ...

Περίληψη

ΔΥΟ ΕΝΖΥΜΑ, ΜΙΑ Β-ΓΛΥΚΟΣΙΔΑΣΗ ΚΑΙ ΜΙΑ Β-ΓΑΛΑΚΤΟΣΙΔΑΣΗ, ΑΠΟΜΟΝΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΣΠΕΡΜΑΤΑ ΚΡΙΘΑΡΙΟΥ. Η Β- ΓΛΥΚΟΣΙΔΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΡΩΤΕΙΝΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ, ΒΑΣΙΚΗ (PI>8,5), ΜΕ Μ.Β. 53.000 ΚΑΙ ΔΡΑ ΒΕΛΤΙΣΤΑ ΣΕ PH 4,5-5,0. Η Β-ΓΑΛΑΚΤΟΣΙΔΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΔΥΟ ΥΠΟΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕ Μ.Β. 42.000 ΚΑΙ 33.000 ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ, ΕΙΝΑΙ ΟΞΙΝΗ (ΡΙ<5,7) ΚΑΙ ΔΡΑ ΒΕΛΤΙΣΤΑ ΣΕ PH 4,0. ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΕΝΖΥΜΑ ΥΔΡΟΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΛΑΚΤΟΖΗ, ΤΟΣΟ ΣΕ ΚΑΘΑΡΟ ΔΙΑΛΥΜΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΥΡΟΓΑΛΑ, ΕΙΝΑΙ ΓΛΥΚΟΠΡΩΤΕΙΝΕΣ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΙΣΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΤΕΡΟΓΕΝΕΙΑ, ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΥΟΥΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΡΑΝΣΓΑΛΑΚΤΟΣΥΛΙΩΣΗΣ. Η Β-ΓΛΥΚΟΣΙΔΑΣΗ ΚΑΘΗΛΩΘΗΚΕ ΣΕ SEPHAROSE, ΣΕ ΡΗΤΙΝΗ (DUOLITE) ΚΑΙ ΣΦΑΙΡΙΔΙΑ ΠΟΡΩΔΟΥΣ ΓΥΑΛΙΟΥ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ. ΤΟ ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΟ ΣΕ SEPHAROSE ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

TWO ENZYMES A B-GLUCOSIDASE AND A B-GALACTOSIDASE WERE ISOLATED AND CHARACTERIZED FROM BARLEY SEEDS. THE B-GLUCOSIDASE IS A SINGLE BASIC POLYPEPTIDE (PI>8,5) WITH A MR OF 53.000 ACTING OPTIMALLY AT PH 4.5-5.0. THE B-GALACTOSIDASE IS COMPOSED OF TWO SUBUNITS WITH A MR OF 42.000 AND 33.000 RESPECTIVELY, IS ACIDIC IN NATURE (PI<5.7) AND ACTS OPTIMALLY AT PH 4.0. BOTH ENZYMES CAN HYDROLYZE LACTOSE, IN PURE SOLUTION OR IN WHEY, THEY ARE GLYCOPROTEINS THEY EXHIBIT CHARGE HETEROGENEITY AND CAN CATALYZE TRANSGALACTOSYLATION REACTIONS. B-GLUCOSIDASE WAS IMMOBILIZED ON SEPHAROSE, ON RESIN (DUOLITE) AND ON POROUS GLASS BEADS WITH SIGNIFICANT CONSERVATION OF ITS ACTIVITY. THE SEPHAROSE IMMOBILIZED ENZYME ACQUIRED INCREASED THERMOSTABILITY.
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/1305
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/1305
Εναλλακτικός τίτλος
PURIFICATION AND STUDY OF THE PROPERTIES OF A B-GLUCOSIDASE AND A B-GALACTOSIDASE FROM BARLEY SEEDS. APPLICATION OF THE ENZYMES ON THE HYDROLYSIS OF LACTOSE IN MILK AND ITS PRODUCTS
Συγγραφέας
ΣΙΜΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ημερομηνία
1990
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
ΓΕΩΡΓΑΤΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΚΟΤΙΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΣΕΚΕΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΤΣΙΓΚΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Β-ΓΑΛΑΚΤΟΣΙΔΑΣΗ; Β-ΓΛΥΚΟΣΙΔΑΣΗ; ΚΑΘΗΛΩΣΗ (ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ) Β-ΓΛΥΚΟΣΙΔΑΣΗΣ; ΚΡΙΘΑΡΙ (HORDEUM VULGARE); ΤΡΑΝΣΓΑΛΑΚΤΟΣΥΛΙΩΣΗ; ΥΔΡΟΛΥΣΗ ΛΑΚΤΟΖΗΣ
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά