ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΙΤΟΚΤΟΝΩΝ ΣΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΩΝ LINDANE ΚΑΙ METHYL PARATHI...

Περίληψη

ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗΘΗΚΕ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟΥ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΥΡΙΩΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ 13 ΟΡΓΑΝΟΧΛΩΡΙΩ- ΜΕΝΑ ΠΑΡΑΣΙΤΟΚΤΟΝΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΣΙΤΟΚΤΟΝΑ METHYL PARATHION, ALACHLOR, ATRAZINE ΚΑΙ SIMAZINE. ΜΕΛΕΤΗΘΗΚΕ ΕΠΙΣΗΣ Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΚΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑ- ΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΙΤΟΚΤΟΝΩΝ LINDANE ΚΑΙ M. PARATHION ΣΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΥΡΟΚΟΜΗΣΗΣ ΚΑΤΑΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΤΥΡΙΟΥ ΦΕΤΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ M. PARATHION ΑΠΟ ΤΗΝΚΑΖΕΙΝΗ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΕΠΙ ΣΥΝΟΛΟΥ 38 ΑΝΑΛΥΘΕΝΤΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΑΓΕΛΑΔΙΝΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΗΤΑΝ 11 ΗΤΟΙ ΠΟΣΟΣΤΟ 28,9%. ΕΠΙΣΗΣ ΕΠΙ 28 ΑΝΑΛΥΘΕΝΤΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΤΥΡΙΩΝ 9 ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΘΕΤΙΚΑ ΗΤΟΙ ΠΟΣΟΣΤΟ 32,1%. Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ ΔΟΣΗ ΣΕ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΠΑΡΑΣΙΤΟΚΤΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕ- ΛΕΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΕΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ADI. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΩΡΙΜΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΥΡΙΟΥ ΦΕΤΑ ΠΡΟΚΥ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

THE DEGREE OF CONTAMINATION OF COW'S MILK AND CHEESES BY 17 PESTICIDES, PRODUCED IN DIFFERENT DISTRICTS OF GREECE (DURING THE YEARS 1991-92) HAS BEEN INVESTIGATED. THE DISTRIBUTION AND THE FATE OF THE PESTICIDE RESIDUES LINDANE ANDMETHYL PARATHION IN CHEESE MAKING PRODUCTS DURING THE PREPARATION OF FETA CHEESE, HAVE ALSO BEEN STUDIED. IN ADDITION, THE BINDING OF M. PARATHION TO THE CASEIN OF COW'S MILK IN MODEL SOLUTIONS AND IN FULL FAT EWE'S MILK WAS STUDIED IN THIS WORK. THE RESULTS SHOWED THAT IN A TOTAL OF 38 SAMPLES OF COW'S MILK ANALYZED THE POSITIVE SAMPLES (IN WHICH, AT LEAST ONE PESTICIDE WAS FOUND) WERE 11 (28,9%). CONCERNING THE CHEESE SAMPLES, THE RESULTS SHOWED THAT ON A TOTAL OF 28 SAMPLES, 9 OF THEM (32,1%) WERE POSITIVE. THE MEAN CONCENTRATIONS OF THE ABOVE PESTICIDES, WERE BELOW THE MAXIMUM PERMITTED LIMITS. THE DAILY INTAKE OF THOSE PESTICIDES BY THE GREEK CINSUMMERS FROM MILK AND CHEESES OF GREEK ORIGIN IS SMALL, COVERING A VERY SMALL ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/10978
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/10978
Εναλλακτικός τίτλος
STUDY OF PESTICIDE RESIDUES IN MILK AND CHEESES OF GREECE AND THE BEHAVIOUR OF INSECTICIDES LINDANE AND METHYL PARATHION DURING MANUFACTURE, RIPENING AND STORAGE OF FETA CHEESE
Συγγραφέας
ΜΑΛΛΑΤΟΥ-ΜΠΟΝΤΙΝΗ, ΕΛΕΝΗ
Ημερομηνία
1998
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας Βιομηχανικής Χημείας και Χημείας Τροφίμων. Εργαστήριο Βιομηχανικής Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
ΑΛΜΠΑΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ
ΠΟΜΩΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ
ΚΟΝΤΟΜΗΝΑΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΖΕΡΦΥΡΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
ΚΟΥΙΜΤΖΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ
ΕΥΜΟΙΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Γάλα; ΚΑΖΕΙΝΗ, ΔΕΣΜΕΥΣΗ; ΟΡΓΑΝΟΦΩΣΦΟΡΙΚΑ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ΟΡΓΑΝΟΧΛΩΡΙΩΜΕΝΑ; ΤΥΡΙΑ; ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΠΑΡΑΣΙΤΟΚΤΟΝΟΥ
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά