Η σπατάλη τροφίμων (food waste) και ο Έλληνας καταναλωτής: εμπειρική μελέτη της συμπεριφοράς του καταναλωτή

Περίληψη

Η παρούσα διδακτορική διατριβή εξετάζει τη συμπεριφορά του Έλληνα καταναλωτή σχετικά με το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων. Η έρευνα σε θεωρητικό και εμπειρικό επίπεδο στόχευε στο α) να αναδείξει μέσα από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση τις αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων καθώς και επιμέρους στοιχεία και τάσεις του προβλήματος, β) να εξετάσει με την υιοθέτηση ενός ερευνητικού μοντέλου το ρόλο που διαδραματίζει η γενική γνώση που έχει ο καταναλωτής για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της σύγχρονης εποχής (κλιματική αλλαγή, υπερθέρμανση του πλανήτη, ατμοσφαιρική ρύπανση, ερημοποίηση και διάβρωση των ακτών) σε συνδυασμό με την εξιδεικευμένη γνώση του καταναλωτή για το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, τόσο στη διαμόρφωση-επίδραση των καταναλωτικών στάσεων όσο και της καταναλωτικής συμπεριφοράς, δηλαδή τόσο στη διαμόρφωση καταναλωτικών στάσεων σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων όσο και της οικολογικά ευσυνείδητης συμπεριφοράς, γ) να διερευνήσει την ύπαρξη διακριτών προφίλ καταναλω ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The present doctoral thesis examines the behaviour of Greek consumers regarding the issue of food waste. The research aimed at: a) identifying through literature review the causes of the food waste problem as well as specific elements and trends of the problem, b) examining, adopting a research model, the role of consumers' general knowledge of contemporary environmental issues (climate change, global warming, atmospheric pollution, desertification, and coastal erosion) in conjunction with their specialized knowledge of food waste problem, both in shaping-influencing consumer attitudes and consumption behaviour, c) investigating the existence of distinct consumer profiles regarding food waste, and d) exploring the role played by distinct consumer profiles as well as demographic characteristics of consumers (gender, age, income, household size, level of education, and permanent residence environment) in the behaviour developed by consumers towards the food waste problem. From the result ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/56890
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/56890
ND
56890
Εναλλακτικός τίτλος
Food waste and the Greek consumer: an empirical study of consumer behaviour
Συγγραφέας
Ζαχαράτος, Θεοφάνης (Πατρώνυμο: Βασίλειος)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Πατρών. Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προιόντων και Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Θεοδωρίδης Προκόπιος
Βλαχοπούλου Μαρία
Πανόπουλος Αναστάσιος
Μπεληγιάννης Γρηγόριος
Πούλης Αθανάσιος
Χατζοπούλου Ευαγγελία
Λίβας Χρήστος
Επιστημονικό πεδίο
Κοινωνικές ΕπιστήμεςΟικονομικά και Επιχειρήσεις ➨ Μάρκετινγκ
Λέξεις-κλειδιά
Συμπεριφορά καταναλωτή; Συμπεριφορά καταναλωτών; Απόρριψη και σπατάλη τροφίμων; Μάρκετινγκ; Βιώσιμη ανάπτυξη
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.