Αξιοποίηση οικιακών διατροφικών απορριμμάτων και οργανικών αποβλήτων της βιομηχανίας τροφίμων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας

Περίληψη

Η πρόληψη στη δημιουργία διατροφικών απορριμμάτων καθώς και η διαχείριση και αξιοποίησή τους έχουν συγκεντρώσει έντονο ενδιαφέρον σε διεθνές, ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως χάνεται ή σπαταλάται. Πρόκειται για απόβλητα που προκύπτουν από διαδικασίες που καλύπτουν όλο το μήκος της αξιακής αλυσίδας δηλαδή από την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση, τη διανομή, τη διάθεση σε καταστήματα, την προετοιμασία και κατανάλωση τροφής σε εστιατόρια και σε εγκαταστάσεις εστίασης, αλλά και στο σπίτι. Ο αρνητικός αντίκτυπος που έχει η μη-βιώσιμη διαχείριση των διατροφικών απορριμμάτων στην κοινωνία, στην οικονομία και στο περιβάλλον οδήγησε στην ανάγκη μετάβασης στην κυκλική οικονομία για την αποδοτικότερη χρήση των πόρων. Η παρούσα διδακτορική διατριβή αποτελεί μία ολιστική μελέτη των δυνατοτήτων αξιοποίησης των οικιακών διατροφικών απορριμμάτων που παράγονται στην Ελλάδα, καθώς και των προοπτικών αξιοποίησης οργανικών ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Food waste prevention, management and utilisation has attracted much attention at international, European and national level, as it has been estimated that one third of globally produced food is wasted. Food waste arises from the entire value chain including primary production, processing, distribution, retail, preparation and consumption of food in restaurants, catering facilities and households. Unsustainable food production and poor management of food waste has negatively impacted the global economy, society and environment which has progressively led to the need to move towards a more circular economy.This thesis aims at investigating through a holistic approach the alternative utilisation pathways of household food waste (HFW) produced in Greece as well as the prospects for the utilisation of organic waste and wastewater coming from the Greek food processing industry in accordance with the principles of circular economy. To this end, a comprehensive literature review was conducted ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/45412
ND
45412
Εναλλακτικός τίτλος
Food waste valorization in the context of circular economy
Συγγραφέας
Βαλτά, Αικατερίνη Αθανάσιος
Ημερομηνία
2019
Ίδρυμα
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Χημικών Επιστημών. Μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης Και Τεχνολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Λοϊζίδου - Μαλαμή Μαρία
Χαραλάμπους Αικατερίνη - Ιωάννα
Βλυσίδης Απόστολος
Λυμπεράτος Γερασίμος
Κορδάτος Κωνσταντίνος
Παυλάτου Ευαγγελία
Τόπακας Ευάγγελος
Επιστημονικό πεδίο
Μηχανική & Τεχνολογία
Επιστήμες Χημικού Μηχανικού
Λέξεις-κλειδιά
Οικιακά διατροφικά απορρίμματα; Βιοαπόβλητα; Κυκλική οικονομία; Βιοαέριο; Βιοαιθανόλη
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xxxiv, 397 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.