Η τοπική παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή στο πλαίσιο της πολιτισμικής διάστασης της εκπαίδευσης για την αειφορία

Περίληψη

Η παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται αειφορική και οι διαστάσεις της σχετίζονται με την κοινωνία και τον πολιτισμό, την οικονομία, το περιβάλλον και την υγεία. Στο νησί της Ρόδου συναντάται μία τοπική παραλλαγή της, η παραδοσιακή ροδίτικη διατροφή. Η πολιτιστική διάσταση της εκπαίδευσης για την αειφορία επιδιώκει τη διαμόρφωση ενός κόσμου με βιώσιμο μέλλον και κοινωνική συνέχεια και ο «εγγραμματισμός της διατροφής» μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό. Η έννοια του «εγγραμματισμού της διατροφής» συνδέεται με τις διατροφικές συνήθειες. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα καταγράφονται αυξημένα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων νηπίων, όπως και ανεπαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. O σκοπός της διατριβής ήταν να μελετήσει τον βαθμό τήρησης της Μεσογειακής διατροφής των νηπίων και των γονέων (KIDMED Index και MedDiet Score) και τον βαθμό εγγραμματισμού της διατροφής (NLS-Gr) των γονέων και των εκπαιδευτικών, όπως και τις απόψεις τους για τα τρόφιμα και την απόρριψή τους μέσα από έρευνα ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The traditional Mediterranean diet is characterized as a sustainable dietary pattern. On the island of Rhodes, the local traditional diet is a specific variation of the Mediterranean diet. The cultural dimension of the education for sustainability aims to form a viable world with social continuity where "nutrition literacy" can contribute to this. The concept of "nutrition literacy" is linked to nutritional habits. In recent years in Greece the prevalence of overweight and obese preschoolers is high, in correspondence with an insufficient nutrient intake.Initially, the aim of our research was to study the level of adherence to the Mediterranean diet of preschoolers that attended kindergarten and their parents’ adherence to the Mediterranean diet (KIDMED Index tool and MedDiet Score). In addition, a further aim was to study the level of nutrition literacy of the parents and kindergarten teachers (NLS-Gr) as well as their views on food waste. For this purpose, cross-sectional research in ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/54231
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/54231
ND
54231
Εναλλακτικός τίτλος
The local traditional Mediterranean diet in the context of the cultural dimension of the education for sustainability
Συγγραφέας
Χατζηνικόλα, Χαριστούλα (Πατρώνυμο: Στέφανος)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών. Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού
Εξεταστική επιτροπή
Παπαβασιλείου Βασίλειος
Καΐλα Μαρία
Νικολάου Ελένη
Ανδρεαδάκης Νικόλαος
Σταμάτης Παναγιώτης
Κουτελιδάκης Αντώνιος
Μόγιας Αθανάσιος
Επιστημονικό πεδίο
Ανθρωπιστικές Επιστήμες και ΤέχνεςΆλλες Ανθρωπιστικές Επιστήμες ➨ Ανθρωπιστικές επιστήμες, διεπιστημονική προσέγγιση
Κοινωνικές ΕπιστήμεςΕκπαίδευση ➨ Εκπαίδευση, άλλοι τομείς
Λέξεις-κλειδιά
Αειφορική μεσογειακή διατροφή; Παραδοσιακή ροδίτικη διατροφή; Εγγραμματισμός της διατροφής; Απόρριψη και σπατάλη τροφίμων; Προσχολική αγωγή; Εκπαίδευση για την αειφορία; Πολιτισμική διάσταση της αειφορίας
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)