Μελέτη σύγκρισης πρωτόκολλων εισαγωγής ξηρών καρπών στη διατροφή ασθενών με αλλεργία στους ξηρούς καρπούς

Περίληψη

Η από του στόματος απευαισθητοποίηση σε τρόφιμα αποτελεί μια καινοτόμο μέθοδο αντιμετώπισης της τροφικής αλλεργίας, που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ιατρών και των ασθενών τα τελευταία χρόνια. Η μέθοδος εφαρμόζεται σε εξειδικευμένα κέντρα και περιλαμβάνει συχνές επισκέψεις κατά τις οποίες αυξάνονται κατά πολύ οι χορηγούμενες δόσεις του αλλεργιογόνου, με κίνδυνο εμφάνισης αναφυλακτικών αντιδράσεων. Προκειμένου να ελέγξουμε την εφαρμοσιμότητα της μεθόδου εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος, αναπτύξαμε δυο πρωτόκολλα απευαισθητοποίησης, ένα με αυξήσεις στο νοσοκομείο και ένα με αυξήσεις στο σπίτι, και τα συγκρίναμε μεταξύ τους, σε 36 παιδιά με αλλεργία στους ξηρούς καρπούς. Τα πρωτόκολλα δε διέφεραν μεταξύ τους ως προς την ασφάλεια [ποσοστό επίπτωσης 0,004 (0-0,018) vs 0,009 (0,004-0,014), p=0,506], τη συμμόρφωση (96% vs 100%), και την αποτελεσματικότητα (75% έκαστο). Επιπλέον μελετήσαμε την επίδραση της αλλεργίας στους καρπούς στην ποιότητα ζωής των ασθενών και των φροντιστών τους, τ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Oral food immunotherapy is an innovative approach to addressing food allergies, which has attracted the interest of healthcare professionals and patients in recent years. This method is implemented in specialized centers and involves frequent visits during which the administered doses of the allergen are significantly increased, posing the risk of developing precautionary reactions. In order to assess the feasibility of this method outside the hospital environment, we developed two desensitization protocols—one with increments in the hospital and another with increments at home—and compared them in 36 children with nut allergies. The protocols did not differ in terms of safety [incidence rate 0.004 (0-0.018) vs. 0.009 (0.004-0.014), p=0.506], compliance (96% vs. 100%), and effectiveness (75% each).Additionally, we examined the impact of nut allergies on the quality of life of patients and their caregivers, their satisfaction with the current treatment, and their interest in newer thera ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/56578
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/56578
ND
56578
Εναλλακτικός τίτλος
Re-introducing nuts in allergic patients
Συγγραφέας
Πασιώτη, Μαρία (Πατρώνυμο: Κωνσταντίνος)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Ιατρικής. Τομέας Υγείας Μητέρας και Παιδιού. Κλινική Β' Παιδιατρική Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Παίδων ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και ΑΓΛΑΪΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ
Εξεταστική επιτροπή
Παπαδόπουλος Νικόλαος
Τσολιά Μαρία
Ξεπαπαδάκη Παρασκευή
Κανακά-Ganenbein Χριστίνα
Καραβανάκη Κυριακή-Αθηνά
Μίχος Αθανάσιος
Τσίτσικα Αρτεμισία
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΚλινική Ιατρική ➨ Αλλεργιολογία
Λέξεις-κλειδιά
Τροφική αλλεργία; Ξηροί καρποί; Απευαισθητοποίηση; Από του στόματος ανοσοθεραπεία; Αναφυλαξία
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.