Διερεύνηση της επίδρασης γενετικών παραγόντων στις αλλεργίες των παιδιών

Περίληψη

Εισαγωγή: Η επίπτωση της τροφικής αλλεργίας τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ιδιαίτερα στις δυτικές κοινωνίες. Υπολογίζεται ότι το 6-8% των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο πάσχουν από κάποιο είδος τροφικής αλλεργίας. Παρά την αύξηση αυτή δεν έχουν διαλευκανθεί πλήρως τα αίτια που οδηγούν στην εμφάνισή της. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι στην παρουσίαση της τροφικής αλλεργίας ενέχονται γενετικοί, περιβαλλοντικοί αλλά και επιγενετικοί παράγοντες. Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνεται η Βιταμίνη D, η έλλειψη της οποίας έχει συσχετιστεί τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη τροφικής αλλεργίας. Παράλληλα οι πολυμορφισμοί του υποδοχέα της VDR (ΑpaI, BsmI, TaqI, FokI) ενέχονται στην ανάπτυξη τόσο του άσθματος όσο και της ατοπικής δερματίτιδας. Επίσης γενετικοί τόποι όπως το HLA και το FOXP3 έχει φανεί ότι περιλαμβάνουν περιοχές οι οποίες όταν υποστούν επιγενετικές τροποποιήσεις όπως η μεθυλίωση επιδρούν στην ανάπτυξη τροφικής αλλεργίας.Σκοπός: Η διερεύνηση των παραγόντων γενετικών, περιβαλλοντικών και επ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Introduction: The incidence of food allergy has increased recently, particularly in western societies. It is estimated that 6-8% of children worldwide suffer from some type of food allergy. Despite this increase, the causes leading to its occurrence have not been fully elucidated. Studies have shown that not only genetic, but also environmental and epigenetic factors are involved in food allergy appearance. Vitamin D deficiency has been associated with the development of food allergy. At the same time, VDR receptor polymorphisms (ApaI, BsmI, TaqI, FokI) are involved in the development of both asthma and atopic dermatitis. Genetic loci such as HLA and FOXP3 have also been shown to include regions that, when epigenetically modified, contribute to the appearance of food allergy.Aim: To investigate the genetic, environmental and epigenetic factors that influence the development of food allergy in children. More specifically, the levels of vitamin D were measured in food allergic children a ...
περισσότερα
Η διατριβή είναι δεσμευμένη από τον συγγραφέα  (μέχρι και: 6/2024)
DOI
10.12681/eadd/51660
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/51660
ND
51660
Εναλλακτικός τίτλος
Studying the impact of genetic factors on the development of allergic diseases in children
Συγγραφέας
Κωσταρά, Μαρία (Πατρώνυμο: Σωτήριος)
Ημερομηνία
2022
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Ιατρικής. Τομέας Υγείας Παιδιού. Κλινική Παιδιατρική
Εξεταστική επιτροπή
Τσαμπούρη Σοφία
Γεωργίου Ιωάννης
Βλάχος Αντώνιος
Σιώμου Αικατερίνη
Ράλλης Δημήτριος
Σγουρού Αργυρώ
Κασίμος Δημήτριος
Επιστημονικό πεδίο
Ιατρική και Επιστήμες ΥγείαςΚλινική Ιατρική ➨ Παιδιατρική, Νεογνολογία και Υγεία του παιδιού
Λέξεις-κλειδιά
Γενετική; Παιδιά; Αλλεργία
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.