Χρησιμοποίηση βιοπολυμερών για την ακινητοποίηση ζυμομυκητών με σκοπό την παραγωγή οίνου

Περίληψη

Στόχος του διδακτορικού αυτού είναι ο σχεδιασμός και η μελέτη ενός αντιδραστήρα με ακινητοποιημένους ζυμομύκητες σε επιφάνεια για παραγωγή οίνου που να παρουσιάζει χαρακτηριστικά ημι-συνεχούς λειτουργίας και να μπορούμε να ελέγχουμε την ποιότητα του οίνου από τα μακροσκοπικά χαρακτηριστικά του αντιδραστήρα. Υπάρχει μεγάλος αριθμός δημοσιεύσεων τα τελευταία χρόνια στο θέμα της οινοποίησης από ακινητοποιημένους μύκητες κυρίως σε μικροσφαιρίδια, που φανερώνει το έντονο ενδιαφέρον, τόσο από πλευράς τεχνολογικής όσο και ακαδημαϊκής, αφού οι αντιδραστήρες αυτοί μπορούν να βρίσκουν ευρεία εφαρμογή όχι μόνο για παραγωγή οίνου αλλά και άλλων προϊόντων όπως αιθυλικής αλκοόλης κ.α. Η ακινητοποίηση των ζυμομυκήτων που έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα μπορεί να είναι είτε χημική είτε φυσική. Μέχρι σήμερα, τα περισσότερα συστήματα που έχουν παρουσιαστεί είναι συνήθως εγκλωβισμός μέσα σε σφαιρίδια. Δυστυχώς η μορφή αυτή εγκλωβισμού παρουσιάζει το μειονέκτημα ότι μπορεί τα σφαιρίδια να διαρραγούν λόγω της ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The aim of this dissertation thesis is to design and study a reactor with immobilized yeasts on a surface for wine production that presents continuous operation characteristics and to be able to control the quality of the wine from the macroscopic characteristics of the reactor. There is a large number of publications in recent years on the subject of vinification from immobilized yeasts in microspheres, which shows the strong interest, both from a technological and academic point of view, since these reactors can find wide application not only for the production of wine but also for other products such as ethyl alcohol etc. The immobilization of yeasts reported to date can be either chemical or physical. To date, most systems that have been presented are usually encapsulation within beads. Unfortunately, this form of encapsulation has the disadvantage that the pellets may rupture due to the inevitable production of carbon dioxide and release the yeasts thus turning the vinification in ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/56147
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/56147
ND
56147
Εναλλακτικός τίτλος
Use of biopolymers for the immobilization of yeasts to produce wine
Συγγραφέας
Σοφιανοπούλου, Σωσάννα (Πατρώνυμο: Κωνσταντίνος)
Ημερομηνία
2024
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας ΙΙ. Εργαστήριο Βιομηχανικής Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Λιούνη Μαρία
Πιτσικάλης Μαρίνος
Μπινιάρη Αικατερίνη
Προεστός Χαράλαμπος
Μαυρομούστακος Θωμάς
Χατζηλαζάρου Αρχοντούλα
Θωμαΐδης Νικόλαος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Χημεία, διεπιστημονική προσέγγιση
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Επιστήμη πολυμερών
Λέξεις-κλειδιά
Οίνος; Γλεύκος; Ακινητοποιημένοι σακχαρομύκητες; Αιθανόλη; Σάκχαρα
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.