Ανάκτηση υποροϊόντων από την αγροτική βιομηχανία μέσω εφαρμογών πολυφαινολών στην επεξεργασία φρούτων

Περίληψη

Μεταξύ των πολυάριθμων εξελίξεων που έχουν σημειωθεί στον αγροδιατροφικό τομέα τις τελευταίες δεκαετίες, η βιωσιμότητα και η συναφής έννοια της κυκλικής οικονομίας έχουν μετατραπεί σε τομέα υψίστης σημασίας. Αν και η αποφυγή ή τουλάχιστον η ελαχιστοποίηση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι ιδιαίτερα επιθυμητή, η επεξεργασία των πρώτων υλών συνδέεται αναπόφευκτα με την εμφάνιση πλευρικών ρευμάτων, που μερικές φορές αναφέρονται και ως υποπροϊόντα (Schieber, 2017). Από τη μια πλευρά, τα φυτικά υποπροϊόντα αποτελούν σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα γιατί συχνά εμφανίζονται εποχιακά και είναι επιρρεπή σε μικροβιακή αποσύνθεση. Από την άλλη πλευρά, αποτελούν άφθονη πηγή πολύτιμων ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών, που θα μπορούσαν να ανακτηθούν και να χρησιμοποιηθούν ως βιολογικά δραστικές ουσίες ή ως φυσικά συστατικά τροφίμων. Η υποβοηθούμενη από ένζυμα εκχύλιση πολυφαινολών θεωρείται ως μια πράσινη τεχνολογία, προσφέροντας αρκετά πλεον ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Among the numerous developments that have taken place in the agri-food sector in recent decades, sustainability and the related concept of circular economy have turned into an area of utmost importance. Although avoiding, or at least minimising, food loss and waste along the supply chain is highly desirable, the processing of raw materials is inevitably linked to the occurrence of side streams, sometimes also referred to as by-products (Schieber, 2017). On one hand, the plant by-products constitute a serious environmental issue because they often emerge seasonally and are prone to microbial decay. On the other hand, they are an abundant source of valuable compounds, including polyphenols, that could be recovered and used as biologically active substances or as natural food ingredients. Enzyme-assisted extraction of polyphenols is considered as a green technology, offering several advantages in comparison to the conventional methods (Gligor et al., 2019).Strawberry is one of the most ec ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/55729
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/55729
ND
55729
Εναλλακτικός τίτλος
Valorization of agri-food industry by-products through polyphenols applications in fruit processing
Συγγραφέας
Βαρδάκας, Αλέξιος (Πατρώνυμο: Θεόδωρος)
Ημερομηνία
2021
Ίδρυμα
University of Food Technologies Plovdiv. Faculty of Technology. Department of Food Preservation and Refrigeration Technology
Εξεταστική επιτροπή
Penov Nikolay
Slavov Anton
Denev Petko
Statkova-Abeghe Stela
Ruskova Milena
Mihalev Kiril
Shikov Vasil
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΆλλες Γεωπονικές Επιστήμες ➨ Άλλες Γεωπονικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά
Παραπροϊόντα; Πολυφαινόλες; Ανθοκυανίνες; Εκχύλιση με ένζυμα
Χώρα
Βουλγαρία
Γλώσσα
Αγγλικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.