Εμπλουτισμός αλκοολούχων ποτών με φυσικά προϊόντα εγκλεισμένα σε μικρο/νανοφορείς για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του τελικού προϊόντος

Περίληψη

Αντικείμενο αυτής της διδακτορικής διατριβής είναι ο εγκλεισμός φυσικών προϊόντων σε κατάλληλες μήτρες (μικρονανοφορείς), συμβατές με τα τρόφιμα και τα ποτά, όπως η κυκλοδεξτρίνη και ο εμπλουτισμός αλκοολούχων ποτών όπως κόκκινο, λευκό και ροζέ κρασί και αποσταγμάτων ή οινοπνευματωδών ποτών με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά προκειμένου να αυξηθεί η προστιθέμενη θρεπτική αξία του τελικού προϊόντος. Οι ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν είναι η ρεσβερατρόλη (RVT), μια φυσική ουσία της κατηγορίας των φυτοαλεξινών με τη βασική δομή των στιλβενίων, και βιταμίνες όπως η βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη), η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) και η βιταμίνη Α (ρετινόλη). Ο εγκλεισμός αυτών των ουσιών στη β-κυκλοδεξτρίνη αποδεικνύεται με διάφορες αναλυτικές τεχνικές όπως η φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (NMR), η φασματοσκοπία υπεριώδους-ορατού (UV-Vis) και ο κυκλικός διχρωισμός, ο φθορισμός, η φασματοσκοπία υπέρυθρης ακτινοβολίας (FT-IR) και η φασματομετρία μάζας ή μαζών. Μελετήθηκε επίσης η Δυναμική Σκέδ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The subject of this PhD thesis is the encapsulation of natural products in suitable matrices (micronanocarriers), compatible with food, and beverages, such as cyclodextrin, and the enrichment of alcoholic beverages such as red, white and rosé wine and spirits or spirits with vitamins and antioxidants in order to increase the added nutritional value of the final product. The substances used are resveratrol (RVT), a natural substance of the class of phytoalexins with the basic structure of stilbenes, and vitamins such as vitamin E (tocopherol), vitamin C (ascorbic acid) and vitamin A (retinol). The inclusion of these substances in β-cyclodextrin is demonstrated by various analytical techniques such as nuclear magnetic resonance (NMR) spectroscopy, ultraviolet-visible (UV-vis) spectroscopy and circular dichroism, fluorescence, infrared spectroscopy (FT-IR ) and mass or mass spectrometry. Dynamic Light Scattering (DLS) was also studied, and thermal analysis (TGA) was performed. The antioxi ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/55231
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/55231
ND
55231
Εναλλακτικός τίτλος
Enrichment of alcoholic beverages with natural products encapsulated in micro/nanocarriers to increase the added value of the final product
Συγγραφέας
Λαγουτάρη, Ειρήνη (Πατρώνυμο: Δημήτριος)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας ΙΙ. Εργαστήριο Βιομηχανικής Χημείας
Εξεταστική επιτροπή
Λιούνη Μαρία
Δέτση Αναστασία
Ζουμπουλάκης Παναγιώτης
Προεστός Χαράλαμπος
Ιατρού Ερμόλαος
Δασενάκη Μαριλένα
Βαλδραμίδης Βασίλειος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΧημεία ➨ Χημεία, γενικά
Λέξεις-κλειδιά
Κρασί; Τσίπουρο; β-κυκλοδεξτρίνη (β-cd); Βιταμίνη Α (ρετινόλη); Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ); Βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη); Ρεσβερατρόλη; Αντιοξειδωτικά; Εμπλουτισμοί; Εγκλεισμοί σε μικρο/νανοφορείς; Ενσωμάτωση; Σύμπλοκα; Μέθοδος DPPH; Μέθοδος ABTS; Μέθοδος Folin- Ciocalteau
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.