Βελτίωση των ζυμωτικών ικανοτήτων στελεχών Saccharomyces cerevisiae που χρησιμοποιούνται στην οινοποιία μέσω προσαρμοστικής εργαστηριακής εξέλιξης

Περίληψη

Σκοπός της διδακτορικής διατριβής ήταν η απόκτηση νέων κυτταρικών πληθυσμών Saccharomyces cerevisiae με βελτιωμένες ζυμωτικές ικανότητες, μέσω μιας καινοτόμου εργαστηριακής τεχνικής, βασιζόμενης στις αρχές της φυσικής επιλογής, της Προσαρμοστικής Εργαστηριακής Εξέλιξης (Adaptive Laboratory Evolution- ALE). Χρησιμοποιήθηκαν τα χαρακτηρισμένα στελέχη S. cerevisiae CFB και S. cerevisiae BLR. Το πρώτο πείραμα ALE διενεργήθηκε με σκοπό την απόκτηση κυτταρικών πληθυσμών ανθεκτικότερων (σε σχέση με τα άγρια στελέχη) σε υψηλές συγκεντρώσεις αιθανόλης. Πραγματοποιήθηκαν επαναλαμβανόμενες καλλιέργειες των κυττάρων σε συνθετικό θρεπτικό μέσο με 20 g/l γλυκόζη ακολουθούμενες από επιλογή υπό αυστηρή εξελικτική πίεση (1-3 h επώασης σε υδατικό διάλυμα συγκέντρωσης 18%, 23% ή 25% v/v αιθανόλης), κυκλικά για 150 και 200 γενεές, για τα στελέχη S. cerevisiae CFB και S. cerevisiae BLR, αντίστοιχα. Κατόπιν 100 γενεών εξέλιξης, ο εξελιγμένος πληθυσμός CFB επιβίωσε σε 25% v/v αιθανόλη για 4 h και ο εξελιγμέν ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

This thesis aimed at the acquisition of new Saccharomyces cerevisiae populations with improved fermentative abilities, through an innovative laboratory procedure, based on the principles of natural selection, known as Adaptive Laboratory Evolution (ALE). The already characterized strains S. cerevisiae CFB and S. cerevisiae BLR were used. The initial ALE experiment was conducted with the purpose to obtain populations more tolerant to high ethanol concentrations. Repetitive cultivations in synthetic broth with 20 g/l glucose were performed, followed by selection under strong selective pressure (1-3 h of incubation in aqueous solution with 18%, 23% or 25% v/v ethanol), repeated in a loop for 150 and 200 generations, for strains S. cerevisiae CFB and S. cerevisiae BLR, respectively. After 100 generations of evolution, the evolved CFB population survived at 25% v/v ethanol for 4 h and the evolved BLR population at 23% v/v ethanol for 2 h. Both evolved populations exhibited improved ferment ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/54871
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/54871
ND
54871
Εναλλακτικός τίτλος
Ipmrovement of fermentative abilities of Saccharomyces cerevisiae strains used in vinification through adaptive laboratory evolution
Συγγραφέας
Μαυρομμάτη, Μαρία (Πατρώνυμο: Κωνσταντίνος)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Πατρών. Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Βιολογίας. Τομέας Γενετικής, Βιολογίας Κυττάρου και Ανάπτυξης
Εξεταστική επιτροπή
Αγγελής Γεώργιος
Παπανικολάου Σεραφείμ
Καλλίθρακα Σταματίνα
Βαγενάς Δημήτριος
Πανάγου Ευστάθιος
Βασιλόπουλος Ιωάννης
Λιανού Αλεξάνδρα
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΒιολογία ➨ Βιοτεχνολογία
Φυσικές ΕπιστήμεςΒιολογία ➨ Μικροβιολογία
Λέξεις-κλειδιά
Βιοαιθανόλη; Saccharomyces cerevisiae; Οινοποίηση
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)