Χαρακτηρισμός των βιολογικών δράσεων και των βιοχημικών μηχανισμών δράσης κλασμάτων από ρητίνη και φύλλα του Pistacia lentiscus L. var. chia και η εμπλοκή τους στη σηματοδότηση γλυκοκορτικοειδών ορμονών

Περίληψη

Η Μαστίχα Χίου αποτελεί τη ρητινώδη έκκριση του φυτού Pistacia lentiscus L. var. chia (Μαστιχόδεντρο Χίου). Το Μαστιχόδεντρο Χίου αποτελεί ελληνικό ενδημικό φυτό, το οποίο καλλιεργείται αποκλειστικά στο νότιο τμήμα της Χίου, σε περιοχές που είναι γνωστές ως Μαστιχοχώρια. Η καλλιέργειά του διαρκεί όλο το χρόνο, με την έκκριση και συλλογή της Μαστίχας να λαμβάνει χώρα τους φθινοπωρινούς μήνες. Η χρήση της Μαστίχας ως παραδοσιακό θεραπευτικό προϊόν ξεκινάει από την αρχαιότητα και μετράει πάνω από 2500 χιλιάδες χρόνια. Σήμερα, η Μαστίχα Χίου χρησιμοποιείται ευρέως ως πρόσθετο τροφίμων και ποτών, ενώ έχει πολλές εφαρμογές στην κοσμητολογία και στην οδοντιατρική. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει τις ευεργετικές βιολογικές δράσεις της Μαστίχας Χίου. Πειραματικά δεδομένα έχουν αποκαλύψει τις αντι-μικροβιακές, αντι-φλεγμονώδεις, αντι-οξειδωτικές, υπογλυκαιμικές, υπολιπιδαιμικές, αντι-πολλαπλασιαστικές και αντικαρκινικές δράσεις της ρητίνη ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Chios Mastiha constitutes a resin secreted from Pistacia lentiscus L. var. chia (Chios Mastiha tree). Pistacia lentiscus L. var. chia, an endemic plant, is cultivated exclusively in the Northern part of Chios Greek island. Its cultivation last throughout the year with the Mastiha’s secretion and collection taking place in the autumn. Chios Mastiha is being used as traditional medicinal product over 2500 years, even since ancient time. Nowadays, Pistacia lentiscus L. var. chia resin is widely used as food and beverages additive, with applications in cosmetology and dentistry as well. Interestingly, recent years many scientific studies have revealed Chios Mastiha biological properties, such as antimicrobial, anti-inflammatory, antioxidant, hypoglycemic, hypolipidemic, antiproliferative and anticancer properties. The above biological activities have been attributed to Chios Mastiha chemical composition, in which the major group are triterpenes (60-70%), while the rest 40-30% is occupied b ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/54002
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/54002
ND
54002
Εναλλακτικός τίτλος
Characterization of the biological actions and the biochemical mechanisms of functions of resin and leaves fractions from Pistacia lentiscus L. var. chia and their interference with glucocorticoids signaling
Συγγραφέας
Καλούση, Φωτεινή (Πατρώνυμο: Δημήτριος)
Ημερομηνία
2023
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Ψαρρά Άννα-Μαρία
Λεωνίδας Δημήτριος
Παπαδοπούλου Καλλιόπη
Κουρέτας Δημήτριος
Τσίκου Δανιέλα
Κιτράκη Ευθυμία
Μήτσιου Δήμητρα
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές ΕπιστήμεςΒιολογία ➨ Βιοχημεία και Μοριακή βιολογία
Λέξεις-κλειδιά
Μαστίχα Χίου; Υποδοχέας γλυκοκορτικοειδών; Φλεγμονή; Απόπτωση; Ενεργειακός Μεταβολισμός; Τριτερπενοειδή
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
170 σ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.