Σχεδιασμός πιλοτικής μονάδας και ανάπτυξης οικονομικού μοντέλου για την απομόνωση φαινολικών ουσιών από αγροτοβιομηχανικά απόβλητα

Περίληψη

Στη παρούσα διδακτορική διατριβή μελετάμε 3 βασικά αγροτοβιομηχανικά απόβλητα, απόβλητα ελαιοτριβείου, απόβλητα οινοποιίας και υπολείμματα καφέ espresso μετά την λήψη του ροφήματος του καφέ. Η έμφαση δόθηκε στην εκχύλιση και απομόνωση των φαινολικών ουσιών που περιέχονται στα αγροτοβιομηχανικά απόβλητα. Οι φαινολικές ουσίες αναφέρονται ως αντιοξειδωτικές ουσίες προστιθέμενης οικονομικής αξίας με ιδιαίτερη ευεργετική επίπτωση στον άνθρωπο. Χρησιμοποιούνται ευρέως στην φαρμακοβιομηχανία, την κοσμετολογία και στην βιομηχανία τροφίμων. Η εκτενής παραμετρική μελέτη που έγινε στην παρούσα εργασία αναζήτησε τι βέλτιστες συνθήκες εκχύλισης φαινολικών ουσιών με τη χρήση διάφορων φυσικοχημικών διαδικασιών φιλικές προς το περιβάλλον. Μελετήθηκε η εκχύλιση στεμφύλων (στερεά αγροτοβιομηχανικά απόβλητα οινοπαραγωγής), ηµιστερεού αποβλήτου διφασικού ελαιοτριβείου και στερεά απόβλητα που παράγονται μετά την παρασκευή καφέ espresso. Το βασικό κριτήριο για την επιλογή του κατάλληλου αποβλήτου έτσι ώστε ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In the present dissertation we study 3 basic agro-industrial wastes, olive mill wastes, winery wastes and espresso coffee residues after taking the coffee drink. Emphasis was placed on the extraction and isolation of phenolic substances contained in agro-industrial waste. Phenolic substances are referred to as antioxidants of added economic value with a particularly beneficial effect on humans. They are widely used in the pharmaceutical, cosmetology and food industries. The extensive parametric study carried out in the present work sought the optimal conditions for the extraction of phenolic substances using various physicochemical processes that are environmentally friendly. The extraction of marcs (solid agro-industrial waste of wine production), the solid waste of two-phase olive mill and solid waste produced after the production of espresso coffee were studied. The main criterion for selecting the appropriate waste in order to continue in a feasibility study was to have the highest ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/47972
ND
47972
Εναλλακτικός τίτλος
Design of a pilot unit and development of an economic model for the isolation of phenolic substances from agro-industrial waste
Συγγραφέας
Πάντζιαρος, Αλέξης του Ιωάννης
Ημερομηνία
2020
Ίδρυμα
Πανεπιστήμιο Πατρών. Σχολή Πολυτεχνική. Τμήμα Χημικών Μηχανικών
Εξεταστική επιτροπή
Παρασκευά Χριστάκης
Κορνάρος Μιχαήλ
Μαντζαβίνος Διονύσιος
Βαγενάς Δημήτριος
Παπαδάκης Ευάγγελος
Κούκος Ιωάννης
Λάμαρη Φωτεινή
Επιστημονικό πεδίο
Μηχανική & Τεχνολογία
Επιστήμες Χημικού Μηχανικού
Λέξεις-κλειδιά
Αγροτοβιομηχανικά απόβλητα; Φαινολικές ουσίες
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
178 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Ειδικοί όροι χρήσης/διάθεσης
Το έργο παρέχεται υπό τους όρους της δημόσιας άδειας του νομικού προσώπου Creative Commons Corporation:Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα

Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)