Έρευνα και εφαρμογή των τεχνολογιών υπερυψηλής πίεσης και παλμικών ηλεκτρικών πεδίων στην παραγωγή υψηλής ποιότητας φυτικών προϊόντων και στην αξιοποίηση των παραπροϊόντων τους

Περίληψη

Σκοπός της παρούσας διατριβής με θέμα: «Έρευνα και εφαρμογή των τεχνολογιών Υπερυψηλής Πίεσης και Παλμικών Ηλεκτρικών Πεδίων στην παραγωγή υψηλής ποιότητας φυτικών προϊόντων και στην αξιοποίηση των παραπροϊόντων τους», ήταν η μελέτη της εφαρμογής των δύο αυτών νέων διεργασιών, στην παραγωγή φυτικών προϊόντων με αυξημένη απόδοση σε τελικό προϊόν με βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και στην ενίσχυση της ανάκτησης βιοδραστικών ουσιών από τα παραπροϊόντα τους. Συγκεκριμένα μελετήθηκε η επίδραση των Παλμικών Ηλεκτρικών Πεδίων (ΠΗΠ) και της Υπερυψηλής Πίεσης (ΥΠ) ως προεπεξεργασίες σε διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας της επεξεργασίας βιομηχανικής τομάτας και της εξαγωγής ελαιόλαδου και στην εκχύλιση βιοδραστικών ουσιών από τα παραπροϊόντα τους. Στο Α’ μέρος της παρούσας διατριβής, εφαρμόσθηκαν τα ΠΗΠ και η ΥΠ ως προεπεξεργασίες σε διάφορα επιλεγμένα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας προϊόντων τομάτας ως προς την απόδοση της κάθε διεργασίας και την ποιότητα των τελικών προϊόντων. ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

The present phD thesis, titled “Research and application of High Pressure (HP) and Pulsed Electric Field technologies (PEF) for the production of high quality plant origin products and the valorization of their by-products”, aims to study the application of these two food processing technologies for the production of plant-based products at a higher yield of the final product and with enhanced quality characteristics, as well as for the recovery of the bioactive ingredients from their by-products. Specifically, this thesis explored the effect of the two processes as pretreatments at several steps of the production line of industrial tomato processing and olive oil production, as well as on the extraction of bioactive compounds from their by-products. On the first part, HP and PEF pretreatments were applied at several steps of the production line of tomato products and their effect on the yield of each process and quality of the final products was studied. On the first section, PEF and ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/47901
ND
47901
Εναλλακτικός τίτλος
Research and application of high pressure and pulsed electric field technologies for the production of high quality plant origin products and the valorization of their by-products
Συγγραφέας
Ανδρέου, Βαρβάρα του Νικόλαος
Ημερομηνία
2020
Ίδρυμα
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών. Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Ταούκης Πέτρος
Τζια Κωνσταντίνα
Στοφόρος Νικόλαος
Ωραιοπούλου Βασιλική
Κροκίδα Μαγδαληνή
Γιαννακούρου Μαρία
Κατσαρός Γεώργιος
Επιστημονικό πεδίο
Μηχανική & Τεχνολογία
Επιστήμες Χημικού Μηχανικού
Λέξεις-κλειδιά
Παλμικά ηλεκτρικά πεδία (ΠΗΠ); Υπερυψηλή υδροστατική πίεση (ΥΥΠ); Ελαιόλαδο; Ελαιοπυρήνας; Προϊόντα και παραπροϊόντα τομάτας; Εκχύλιση υποβοηθούμενη από υπερυψηλή πίεση; Εκχύλιση υποβοηθούμενη από παλμικά ηλεκτρικά πεδία; Φαινολικά συστατικά
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
2, xxii, ix, 413 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.