Προσδιορισμός λιπιδίων και μετάλλων σε βρώσιμα υδρόβια

Περίληψη

Σκοπός της παρούσας διδακτορικής διατριβής ήταν η μελέτη των λιπιδικών βιοδραστικών συστατικών όπως και των μετάλλων και μεταλλοειδών, τριών ειδών γαρίδων (Aristaeomorpha foliacea, Parapenaeus longirostris, Pandalus borealis). Οι γαρίδες παρουσιάζουν μεγάλο διατροφικό ενδιαφέρον, διότι αποτελούν σημαντική πηγή λειτουργικών λιπιδικών συστατικών, όπως ω-3 λιπαρών οξέων, καροτενοειδών, φωσφολιπιδίων, κλπ. τα οποία έχουν παράλληλα χρήση στην παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων διατροφής “nutraceutical”. Η παρουσία και σύσταση αυτώντων ουσιών εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα και κατανάλωση του φυτοπλαγκτούζωοπλαγκτού και την περιοχή αλίευσης των γαρίδων. Επιπλέον στόχος ήταν η συγκριτική μελέτη των συστατικών αυτών στα συγκεκριμένα είδη γαρίδων. Στη συνέχεια προσδιορίστηκαν και συγκρίθηκαν μέταλλα και μεταλλοειδή στις γαρίδες, ώστε να δοθεί ολοκληρωμένη εικόνα της διατροφικής αξίας των εν λόγω γαρίδων. Η εργασία αποτελείται από τέσσερα πειραματικά μέρη. Στο πρώτο πειραματικό μέρος(κεφάλαιο 6) ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Τhe aim of the present doctoral thesis was to compare the bioactive lipid constituents as well as the metals and metalloids of three different shrimp species (Aristaeomorpha foliacea Parapenaeus longirostris and Pandalus borealis). The shrimp present a high nutritional interest, as they contain significant amounts of fuctional lipid substances such as ω-3 fatty acids, carotenoids, phospholipids etc. which are widely used in the production of pharmaceutical and nutritional products refered as “nutraceutical”. The presence and the composition of nutraceuticals depends on the quality and theconsumption of phytoplankton and zooplankton, as well as the area of caught. This work includes four experimental parts. To the first experimental part (chapter 6) the two Mediterranean shrimp species, A. foliacea and P. longirostris were assessed in respect to essential nutrients, fatty acids and carotenoids. Various analytical methods were used such as TLC, GC and HPLC. The results indicated that the ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/47031
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/47031
ND
47031
Εναλλακτικός τίτλος
Determination of lipids and metals of edible marine organisms
Συγγραφέας
Σουλτάνη, Γεωργία (Πατρώνυμο: Κωνσταντίνος)
Ημερομηνία
2017
Ίδρυμα
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Θετικών Επιστημών. Τμήμα Χημείας. Τομέας ΙΙ. Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων
Εξεταστική επιτροπή
Μαρκάκη Παναγιώτα
Κωμαΐτης Μιχαήλ
Σινάνογλου Βασιλεία
Καλοκαιρινός Αντώνιος
Θωμαΐδης Νικόλαος
Προεστός Χαράλαμπος
Καπίρης Κωνσταντίνος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Χημεία
Λέξεις-κλειδιά
Γαρίδες; Μύες; Κεφαλοθώρακες; Λιπίδια; Λιπαρά οξέα; Καροτενοειδή; Μέταλλα; Μεταλλοειδή
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
228 σ., εικ., πιν., χαρτ., σχημ., γραφ.
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)