Μελέτη των ερεθισμάτων του ελαιοκάρπου και της επίδρασής τους στην ανάπτυξη και συμπεριφορά του δάκου της ελιάς, με στόχο την ανάπτυξη νέων τροφικών ελκυστικών ουσιών

Περίληψη

Στην παρούσα διδακτορική διατριβή μελετήθηκε η επίδραση του ελαιοκάρπου και ιδιαίτερα ορισμένων πτητικών ερεθισμάτων, στη βιολογία και συμπεριφορά του δάκου της ελιάς Bactrocera oleae Rossi (Diptera: Tephritidae). Προσδιορίστηκαν πτητικές ουσίες που εκλύονται από τον ελαιόκαρπο κατά την ανάπτυξή του και αξιολογήθηκε η επίδρασή τους, στην αναπαραγωγή και διάρκεια ζωής του εντόμου. Μελετήθηκαν οι αντιδράσεις και η προσέλκυση των εντόμων στις πτητικές ουσίες του ελαιοκάρπου, με τη χρήση κατάλληλου ολφακτομέτρου. Απώτερος στόχος των πειραμάτων ήταν η απόκτηση γνώσεων για τη σχέση του δάκου της ελιάς με τον ελαιόκαρπο και η εφαρμογή αυτών ώστε να δημιουργηθεί ένα μίγμα πτητικών ουσιών του ελαιοκάρπου με ισχυρή προσελκυστική δράση και θετική επίδραση στην αναπαραγωγή του εντόμου. Στην πρώτη ομάδα πειραμάτων, μελετήθηκε η επίδραση του ελαιοκάρπου, μέσω ερεθισμάτων επαφής ή/και πτητικών ουσιών που εκλύονται από αυτόν, στην αναπαραγωγή του δάκου της ελιάς. Επιπλέον, το μεγάλο μέγεθος των ελαιοκ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

In the present thesis, it was studied the effect of volatile and contact stimuli linked with the olive fruit on the biology and behavior of the olive fruit fly, Bactrocera oleae Rossi (Diptera: Tephritidae). It was determined the volatiles emanating from the olive fruit and studied their effects on mating, longevity, egg production and behavior of the olive fruit fly. In the first group of experiments, the effect of volatile and contact olive fruit stimuli on mating and egg production of the fly was studied. It was found that both contact and volatile stimuli of the olive fruit significantly affected the percentages of mating and the egg production of the fly. Moreover, it was found that females prefer to visit and lay more eggs on large size olive fruit and that certain fruit volatiles play a substantial role on egg production. In another series of experiments, the volatile substances emitted from olive fruits in 3 growth stages were determined. The results showed that some of the vol ...
περισσότερα

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

DOI
10.12681/eadd/46171
Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/46171
ND
46171
Εναλλακτικός τίτλος
Effect of olive fruit stimuli on development and behavior of the olive fruit fly with the aim of developing new bait attractants
Συγγραφέας
Κοκκάρη, Αναστασία (Πατρώνυμο: Ιωάννης)
Ημερομηνία
2019
Ίδρυμα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος. Τμήμα Γεωπονίας. Τομέας Φυτοπροστασίας. Εργαστήριο Εφαρμοσμένης στη Γεωργία Ζωολογίας και Παρασιτολογίας
Εξεταστική επιτροπή
Κωβαίος Δημήτριος
Κουλούσης Νικόλαος
Καραμαούνα Φιλίτσα
Μυλωνάς Παναγιώτης
Μενκίσογλου Ουρανία
Παπαδόπουλος Νικόλαος
Καβαλλιεράτος Νικόλαος
Επιστημονικό πεδίο
Γεωπονικές Επιστήμες και ΚτηνιατρικήΓεωπονία, Δασολογία και Αλιεία ➨ Γεωπονία, γενικά
Λέξεις-κλειδιά
Δάκος της ελιάς; Ελαιόκαρπος; Πτητικές ουσίες ελαιοκάρπου; Σύζευξη; Ωοπαραγωγή
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
169 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.
Ειδικοί όροι χρήσης/διάθεσης
Το έργο παρέχεται υπό τους όρους της δημόσιας άδειας του νομικού προσώπου Creative Commons Corporation:
Στατιστικά χρήσης
ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Αφορά στις μοναδικές επισκέψεις της διδακτορικής διατριβής για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΞΕΦΥΛΛΙΣΜΑΤΑ
Αφορά στο άνοιγμα του online αναγνώστη για την χρονική περίοδο 07/2018 - 07/2023.
Πηγή: Google Analytics.
ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΕΙΣ
Αφορά στο σύνολο των μεταφορτώσων του αρχείου της διδακτορικής διατριβής.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
ΧΡΗΣΤΕΣ
Αφορά στους συνδεδεμένους στο σύστημα χρήστες οι οποίοι έχουν αλληλεπιδράσει με τη διδακτορική διατριβή. Ως επί το πλείστον, αφορά τις μεταφορτώσεις.
Πηγή: Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.
Σχετικές εγγραφές (με βάση τις επισκέψεις των χρηστών)