Επίδραση της ενσωμάτωσης του μικροφύκους Schizochytrium sp. στο σιτηρέσιο αιγών στα παραγωγικά χαρακτηριστικά και σε ορισμένες βιοχημικές παραμέτρους

Περίληψη

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών στη διατροφή του ανθρώπου αφού παρέχουν ενέργεια, υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, απαραίτητα ανόργανα στοιχεία και βιταμίνες. Ωστόσο, η υψηλή συμμέτοχη των κορεσμένων λιπαρών οξέων στο λίπος του γάλακτος συσχετίζεται θετικά με την εκδήλωση σύγχρονων, δυτικού τύπου, ασθενειών του ανθρώπου-καταναλωτή όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις κ.ά. Στον αντίποδα, τα ακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα των γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το βασσενικό και το συζευγμένο λινελαϊκό οξύ, φαίνεται να είναι υπέρμαχοι της υγείας του καταναλωτή, συμβάλλοντας στην πρόληψη δημιουργίας αθηρωματικών πλακών, στη ρύθμιση της ινσουλίνης και της λιπογένεσης, καθώς επίσης συνδέονται με ευεργετικές ιδιότητες στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα προαναφερθέντα στοιχεία αποτελούν πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα για περισσότερα από 20 χρόνια, με σκοπό την τροποποίηση του μικροβιώματος της μεγάλης κοιλίας με κύρια κατεύθυνση τον εμπλουτισμ ...
περισσότερα

Περίληψη σε άλλη γλώσσα

Milk and dairy products are recognized as an importance nutrient source in human nutrition, which supplement with energy, high bioavailable proteins, vitamins and minerals. However, the high proportion of saturated fatty acid in milk fat, increase the risk of human cardiovascular diseases. On the other hand, the minority of milk fatty acid, the polyunsaturated, such us vaccenic and conjugated linoleic fatty acid, contributed to atherogenicity prevention, regulation of insulin, lipogenesis and immune system. The aforementioned evidences, challenge the scientific society more than 20 years, targeting the rumen microorganism manipulation in order to enrich ruminant milk with bio-functional molecules, beneficial for human consumption. In addition, nowadays, where the climate change strongly demonstrates its present, the rumen microbiome acquires an environmental viewpoint. Specifically, methane, which produced in rumen by specific microorganisms, emitted into the atmosphere and contributed ...
περισσότερα
Πρέπει να είστε εγγεγραμένος χρήστης για έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΑΔΔ  Είσοδος /Εγγραφή

Όλα τα τεκμήρια στο ΕΑΔΔ προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Διεύθυνση Handle
http://hdl.handle.net/10442/hedi/46071
ND
46071
Εναλλακτικός τίτλος
The effect of supplementation with microalgae Schizochytrium sp. in goats’ diet, in milk and blood biochemical parameters
Συγγραφέας
Μαυρομμάτης, Αλέξανδρος Νικολάου
Ημερομηνία
2019
Ίδρυμα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Επιστήμης Ζωϊκής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών. Εργαστήριο Φυσιολογίας Θρέψεως και Διατροφής
Εξεταστική επιτροπή
Τσιπλάκου Ελένη
Φεγγερός Κωνσταντίνος
Φλεμετάκης Εμμανουήλ
Λάμπρου Νικόλαος
Χαδιώ Στυλιανή
Σωτηράκογλου Κυριακή
Παπαδομιχελάκης Γιώργος
Ζέρβας Γεώργιος
Επιστημονικό πεδίο
Φυσικές Επιστήμες
Γεωεπιστήμες & Επιστήμες Περιβάλλοντος
Λέξεις-κλειδιά
Αίγες; Μικροφύκη; Αίγειο γάλα; Αντιοξειδωτικό σύστημα; Ανοσοποιητικό σύστημα; Μεγάλη κοιλία
Χώρα
Ελλάδα
Γλώσσα
Ελληνικά
Άλλα στοιχεία
xxv, 323 σ., εικ., πιν., σχημ., γραφ.